Ричард Брансън отказва саудитско финансиране за космическите си компании. Още

...
Ричард Брансън отказва саудитско финансиране за космическите си компании. Още
Коментари Харесай

Ричард Брансън спря преговорите със Саудитска Арабия заради изчезването на журналиста Джамал Хашоги

Ричард Брансън отхвърля саудитско финансиране за галактическите си компании.

Още по тематиката
Изчезването на саудитски публицист в Турция - мистерии и версии за дългата ръка на Рияд

Турски източници настояват, че дисидентът Джамал Кашоги е бил погубен на територията на саудитското консулство в Истанбул
8 окт 2018
Принцът на Саудитска Арабия разгласи, че Saudi Aramco ще дебютира на борсата до 2021 година

Причината е, че след договорката със Sabic през 2019 година компанията ще се нуждае от цялостна финансова година
8 окт 2018
Саудитският фонд може да закупи мажоритарен дял в бъдещия съперник на Tesla

ФПИ договаря за съществени вложения в Lucid Motors, която има упоритостите да заема позиции на пазара на електрически автомобили
20 авг 2018
Саудитска Арабия възнамерява да сътвори капиталов фонд за 2 трлн. $

По този метод страната се стреми да понижи зависимостта си от петрола
3 апр 2016 Сър Ричард Брансън, притежателят на конгломерата Virgin Group, приключи договарянията със Саудитския върховен фонд (PIF). Причината е изгубването на саудитския публицист и отстъпник Джамал Хашоги на 2 октомври след влизането му в Саудитското консулство в Истанбул. Брансън и други изпълнителни шефове, вложители и финансисти би трябвало да участват на проведената от PIF влиятелна конференция FII, само че някои от поканените ще я бойкотират в взаимност с изгубването на Кашоги.

Невъзможна взаимна работа

Сър Ричард Брансън разгласи в писмо, че приключва договарянията сред галактическите си компании със Саудитския върховен фонд. Инвестициите във Virgin Galactic и Virgin Orbit щяха да са на стойност 1 милиарда $.

Брансън написа, че е прелестно сюрпризиран от саудитските оферти за подпомагане с него, както и от реформаторската стратегия на престолонаследника Мохамед бин Салман. Информациите, че Джамал Хашоги е бил погубен или похитен в Истанбул обаче трансформират обстановката и опцията за взаимна работа на Virgin и PIF. Брансън също напусна два консултативни съвета, в които беше назначен от саудитците.

Бойкот на саудитски планове

Това не е единственият акт на взаимност към изгубването на Джамал Хашоги. Изпълнителният шеф на Uber, Дара Косровшахи, съобщи, че в случай че наличната информация по случая не се смени радикално, той няма да посети конференцията FII, проведена от PIF, с цел да ухажва международния бизнес хайлайф.

В Съединени американски щати, Ърнъст Мониз, някогашен министър на енергетиката от администрацията на Барак Обама, се отдръпна от консултативния ръб на саудитски план за създаване на мегасъвременен град на стойност 500 милиарда $. Сам Алтман, президентът на Y Combinator – най-големия развъдник за стартъпи в Силициевата котловина, също приключи присъединяване си в борда на този план.

Престижната FII

Конференцията FII в Рияд е събитие, на което вземат участие множеството огромни финансисти и бизнес-лидери, с цел да се пробват да печелят финансиране от Саудитския върховен фонд. На миналогодишната конференция, престолонаследникът Мохамед бин Салман очарова интернационалните вложители с проектите си да промотира по-умерен и всемирски ислям в страната.

Положителните усещания не продължиха дълго. Само няколко месеца след миналогодишната конференция, принц бин Салман арестува стотици саудитски предприемачи и членове на кралското семейство в същия хотел, в който се организира годишната конференция. Повечето бяха пуснати, откакто си заплатиха на държавното управление, което е оповестило, че желае да набере 100 милиарда $ от битката си с корупцията. Много от въпросните предприемачи са търговски сътрудници и сътрудници на предстоящите гости на конференцията.

Външна политика

Джереми Хънт, външнияt министър на Англия, съобщи, че ще има тежки последици за Саудитска Арабия, в случай че догатките за Хашоги се потвърдят. Доналд Тръмп също съобщи, че се съмнява името на Саудитска Арабия да се почисти и даде обещание " сурово наказване ", в случай че Рияд е отговорен за изгубването на журналиста отстъпник. Но американският президент повтори позицията си, че не поддържа концепцията за ограничение на продажбите на оръжие на Саудитска Арабия и не е податлив да анулира подписаната договорка за продажба на оръжие за 110 милиарда $ на страната. Турското следствие
Турското следствие на изгубването на саудитски публицист Джамал Хашоги е разкрило записи, направени с неговия часовник Apple, които демонстрират, че той е бил малтретиран и погубен, написа проправителственото издание " Дейли сабах ", представено от Reuters. Информацията, която следва да бъде тествана, беше оповестена, откакто делегация от Саудитска Арабия дойде в Турция за взаимно следствие на изгубването на журналиста, показва организацията. Вестникът твърди, че саудитски чиновници са пробвали да изтрият записите първо като пробвали да отгатнат ПИН-кода на часовника, а по-късно употребявали пръстов отпечатък на Хашоги. Асошиейтед прес отбелязва обаче, че часовниците на Apple нямат функционалност за отключване с пръстов отпечатък, както телефоните iPhone.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР