Ричард Алибегов и Българската асоциация на заведенията поеха ротационното председателство

...
Ричард Алибегов и Българската асоциация на заведенията поеха ротационното председателство
Коментари Харесай

КБТБ настоява за спешна среща с министрите на здравеопазването и туризма

 Ричард Алибегов и Българската асоциация на заведенията поеха ротационното председателство на организацията.

Българската асоциация на заведения в лицето на нейния ръководител Ричард Алибегов пое ротационното председателство на Конфедерацията на българския туристически бизнес. От организацията настояха за незабавна среща с министрите на туризма госпожа Стела Балтова и на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

" Осъзнаваме, че поемаме ротационното председателство в доста тежък миг за бизнеса и туристическия отрасъл. Подготвили сме оферти за ограничения, които считаме за незабавни, даже за закъснели, защото туристическият сезон към този момент стартира. Надяваме се час по-скоро да представим своята позиция пред институциите, с цел да може да имаме по-добра година от 2020 година “, съобщи Ричард Алибегов.

Изпълнителният шеф на Националния ръб по туризъм Поли Карастоянова пък акцентира, че КБТБ ще бъде непреклонна в настояването си българският туризъм да откри своето място в Плана за възобновяване, който сега се трансформира като дизайн и наличие.

" Коректно е да отбележим, че до този миг през първия месец работа на служебното държавно управление, към момента не сме поканени на среща, на която да обсъдим вероятните аспекти и планове, с които бранш туризъм може да взе участие. Но показваме подготвеност да участваме професионално в този диалог, тъй като имаме съответни оферти за един от най-засегнатите браншове, които считаме, че можем да защитим “, сподели Карастоянова.

" Настояваме пред държавното управление за неотложен небосвод, който да даде опция за така наречен индустриализиран или под наем туризъм. Този небосвод да стартира още от 26 юни. Първоначално за избран брой страни от Европейския съюз, които са подготвени с техните чартърни стратегии плюс Украйна и Русия. Ако това се случи, ще реализираме към 7,5 млн. пътувания през тази година, което е с към 1,5 по-малко от предстоящото заради забавянето “, разгласи досегашният ръководител на КБТБ и изпълнителен шеф на Българския туристически съюз доцент Румен Драганов.

Всички оферти на Конфедерацията на българския туристически бизнес ще бъдат входирани на следващия ден заран до министрите на туризма и опазването на здравето.

Сред главните претенции на КБТБ са:

Отпадане на всички ограничавания за влизане на туристи от страните от Европейски Съюз, както и от Англия, Русия и Израел

В тези страни имунизационната акция е в напреднал етап и надлежно туристите, идващи от там не съставляват опасност за здравето на българските жители. Нещо повече - рискът е по-малък даже от този, в случай че български жител пътува от София до Варна или Бургас.

Същото се отнася и за прилежащите ни страни, за които с двустранни съглашения да отпадне нуждата за показване на PCR-тестове при влизане в България.

Пряко подкрепяне на българските самолетни компании за реализиране на чартърни полети през лятото.

Стартирането на множеството летни чартърни стратегии след края на юни значи загуба на най-малко 6 седмици от основния за множеството самолетни компании летен сезон. До момента те са изключени от всички стратегии за субсидиране и са пред банкрут. Авиокомпаниите даже не бяха включени в мярката за подкрепяне на заетостта 60/40. Средствата от 35 евро на запълнена седалка в чартърните полети също не е директна помощ за самолетните компании, а за туроператорите. Авиокомпаниите са обезпокоени, че България ще загуби през този летен сезон пазара във Англия. Отделно липсва деен разговор с други три основни пазари – Германия, Русия и Израел. Туроператори и самолетни компании всеобщо се оплакват от наклонността изборът на място за отмора и резервацията да се отсрочват до последния миг поради динамичната обстановка.

Продължаване на ограниченията за подкрепяне на бизнеса

Програмата 60/40 не обгръща всички компании в туристическия бранш. Хижите, туристическите образователни центрове и туристическите спални, които се категоризират с еделвайси, не са включени в заповедта на Министъра на опазването на здравето и не получават средства по програмата 60/40, която касае единствено заведенията за хранене и местата за настаняване, които са категоризирани със звезди.

Решаване на въпроса на неравноправното отнасяне на браншови организации от ОКУП Профон и ОКУП Музикаутор

КБТБ ще изпрати Отворено писмо на вниманието на Президента господин Румен Радев, министър-председателя господин Стефан Янев, министъра на културата проф. Велислав Минеков и министъра на туризма доцент Стела Балтова с молба за подпомагане за реализиране на равнопоставеност и правдивост.

Организациите ни абсолютно ценят труда на българските създатели, само че считаме, че точно техният интерес и работа се употребяват като разменна монета с нечисти ползи, като това е толерирано с години, на което настояваме да се постави край.

Създаване на механизъм за издаване на ваучери за туризъм

Допълване на Наредба № 7 от 9.07.2003 година за изискванията и реда за издаване и лишаване на позволение за осъществяване на активност като оператор на ваучери за храна и реализиране активност като оператор, издадена от министъра на труда и обществената политика и министъра на финансите и прибавяне на " ваучери за туризъм ".

Учредяване на Фонд за поддръжка за привличане и домакинство на интернационалните конференции и конгреси на територията на България

При присъединяване в интернационалните търгове, при над 90% от отворените процедури, стои въпросът за по този начин наречения  subvention фонд или по какъв начин страната хазаин взе участие с непосредствено финансиране към съответното събитие и интернационална организация. Почти при всички състезания, това е водещо при взимане на решение, къде да се организира съответното събитие. С настъпването на Коронавирус, огромна част от страните удвоиха съществуващите такива бюджети, освен за по-голяма конкурентост на дестинацията, само че и като инструмент за подкрепяне на бранш събития. В България подобен фонд в никакъв случай не е съществувал. 

Създаване на Национална Туристическа Организация, в публично-частно партньорство с страната

КБТБ разполага с повсеместен план, създаден от Националния ръб по туризъм, взаимно с Министерството на туризма. На базата на задълбочено изследване и разбор са направени рекомендации към държавната администрация по отношение на основаване, действие и финансиране на Национална Туристическа Организация, която да реализира националния маркетинг и реклама в туризма с оферти за нормативни промени в настоящото законодателство.

Исканията на Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) бяха показани на среща с медиите, на която участваха още Павлин Петров, съпредседател на БАЗ, Теодора Живкова, изпълнителен шеф на Българското конгресно бюро, Георги Николов, ръководител Българската туристическа камара, Стоил Лилков, член на УС на Сдружението на заведенията в България, Мая Филипова, изпълнителен шеф на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници и Мартин Захариев, заместник-председател на Националния ръб по туризъм.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР