Рибарите около Ахтопол се радват от днес на разсъмване на

...
Рибарите около Ахтопол се радват от днес на разсъмване на
Коментари Харесай

Рибарите край Ахтопол се хвалят с добър улов на паламуд


Рибарите към Ахтопол се радват от през днешния ден призори на знамение, което не са виждали в това годишно време.

Даляните врят от попаднал в мрежите им паламуд, с тегло 1,200 – 1,500 кг. Повечето от живите риболовци в България нямат в паметта си сходно събитие през юни. Паламудът по нашите крайбрежия идва най-рано при започване на септември, когато в мрежите попадат екземпляри от по 500-600 грама, написа Флагман.

Същински паламуд с сходни размери като днешните в нашите крайбрежни води, може да се види едвам първоначално или средата на октомври. Гости на Ахтопол през днешния ден с изненада купуват от улова край пристанището, който в действителност не е обичаен улов, тъй като пасажът от зрели риби просто попада в Даляните. Килограмът върви 18 лв..

„ Всяка риба, която обаче отворите, с цел да почистите, съдържа голямо количество хайвер на женската – в жълто или извънредно зрели тестиси на мъжките – в розово”, споделя един от старите риболовци в Ахтопол.

Обяснението е единствено едно – в това годишно време паламудът се изтегля от Босфора в посока Русия. Когато пасажът стигне до устието на главните съветски реки вливащи се в Черно море, се прави и оплождането сред мъжките и женските риби. Едва в края на юли пасажите потеглят назад на юг, с цел да доближат и край нашите води.

По пътя им от Босфора до крайбрежията на Русия обаче тези риби в никакъв случай не се отбиват по крайбрежието – те се движат в дълбоки води и има единствено едно пояснение, което обаче не може да се потвърди.

Тези дни в региона на Босфора е имало военни учения и е допустимо при подводна бомбардировка, част от пасажите да са се дезориентирали.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР