Рибари и природозащитници поискаха оставката на служебния екоминистър Асен Личев,

...
Рибари и природозащитници поискаха оставката на служебния екоминистър Асен Личев,
Коментари Харесай

Протест поиска оставката на екоминистъра

Рибари и природозащитници желаеха оставката на служебния екоминистър Асен Личев, съобщи Българска национална телевизия.

Причината - промени в Закона за водите и Наредбата за повърхностните води към закона, които уреждат изискванията, при които действат ВЕЦ-овете в страната. От Министерството на околната среда и водите обявиха, че ще вземат отношение по тематиката след приключване на периода за публично разискване на двата документа.

Според протестиращите, които се събраха пред Министерския съвет през днешния ден, измененията в Закона за водите отварят вратата за строителство на ВЕЦ-ове в зони от " Натура 2000 ".

" Разрешават се отначало ВЕЦ-ове в Натура 2000 доста завоалирано, защото споделят, че щяло да бъде неразрешено, в случай че има възбрана в проекта за ръководство или заповедта за оповестяване. В досегашните проекти и заповеди обаче няма такива забрани, затова не е неразрешено за ВЕЦ-ове ", съобщи Димитър Куманов от съдружие " Балканка ".

Недоволни жители стачкуваха и пред ВЕЦ-а в пловдивското село Кадиево. Съоръжението е построено на река Въча, която попада в зоната на НАТУРА 2000. Именно то е причина и за замърсяването на водата в село Брестовица, настояват локалните.

" Това заблатяване, нарушаването на строителните бумаги, завишаването на 3 метра на оборудването, което е тук, образуването на дългото водно огледало, което попада в санитарната зона на вододайната зона на Брестовица води до това ", сподели Любомир Томов от съдружие " Живот за Брестовица ".

Протестиращите упорстват и да се отдръпна частта от Наредбата за повърхностните води, която освобождава притежателите на такива уреди от условието да имат учредено право на градеж от страната. От Министерство на околната среда и водите ще разясняват тематиката след приключване на периода з а публично разискване на двата документа при започване на септември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР