Резултатите ще бъдат обявени в средата на месец ноемвриПо повод

...
Резултатите ще бъдат обявени в средата на месец ноемвриПо повод
Коментари Харесай

Режат срока за оценка на фирми, търсещи финансова помощ в кризата

Резултатите ще бъдат оповестени в средата на месец ноември

По мотив голям брой запитвания от страна на кандидат-бенефициентите за хода на оценителния развой по процедура за „ Подкрепа за междинни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 “, от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) дадоха някои обяснения.

Сформирана е оценителна комисия, която започва процеса по оценка на подадените общо 1 932 броя планови оферти, на стойност 263 688 340.21 лева

До момента са подхванати съответните дейности за даване по длъжностен път на нужната за осъществяване на оценката финансова информация от Национална организация по приходите, както и информация от Националния статистически институт, посредством Информационната система Мониторстат.

След тези инспекции следва да стартира същинската оценка, която е на два стадия – административно сходство и допустимост и техническа и финансова оценка, като нормативно регламентираният период за привършване на оценката е 3 месеца.

Управляващ орган на ОПИК си е сложил амбициозната цел този период да бъде скъсен на половина и в средата на месец ноември да бъдат оповестени резултатите, което не е допустимо да се реализира по-рано заради откритите в закона периоди, както следва:

- За премахване на нередности от страна на претендентите – най-малко 1 /една/ седмица;

- За възражения на стадий за административно сходство и допустимост - най-малко 1 /една/ седмица, след което е належащо и софтуерно време за разглеждане на постъпилите възражения.

За по-бързото привършване на оценката се планува тя да се извърши въз основата на опростени вътрешни правила, което допуска оптимално редуциране на периодите и издание на окончателните резултати.

Въз основа на признатото от Министерски съвет изменение на Националната тактика за поощряване на МСП 2014 – 2020 е готова заповед за изменение на Условията за кандидатстване по процедурата, което ще разреши погашение на цялата или част от дотацията незабавно след подписване на договорите с утвърдените претенденти.

От Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ припомнят, че за подозрения и нередности, в това число и по тази процедура, може да се алармира на [email protected] и на 02/9407421.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР