Резултати от колективните искове срещу трите телекома, които заведохме от

...
Резултати от колективните искове срещу трите телекома, които заведохме от
Коментари Харесай

Манолова: Нова победа в битката с мобилните оператори

" Резултати от груповите искове против трите телекома, които заведохме от Изправи се.БГ, към този момент са налице - мобилните оператори трансформират клаузите в договорите за едностранна индексация на месечните абонаменти с размера на годишната инфлация. "

Това съобщи ръководителят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова във своя позиция във Facebook.

Припомняме, че през вчерашния ден Алиансът на софтуерната промишленост подписа браншово съглашение с Комисията за отбрана на потребителите, съгласно което потребителите ще могат да приключват договорите при едностранно нарастване на цените, без да дължат наказателна клауза, индексация няма да може да се прави при инфлация под 2%, цените по договорите ще могат да бъдат намалявани при дефлация, избрани услуги и абонаментни проекти няма да подлежат на индексация. Промените ще бъдат отразени в общите условия в тримесечен период.

По думи на Манолова това са единствено част от неравноправните клаузи в договорите, които Изправи се.БГ нападнаха в съда - всевъзможни неустойки, които би трябвало да заплащат потребителите във всевъзможни хипотези - при предварително преустановяване на контракт, при връщане на съоръжение, та чак и 8% за колекторската компания, която да събира дължими суми от потребителите.

" Време е и те да бъдат заличени от общите условия, в случай че не стане непринудено - ще стане с решение на съда ", безапелационна е Манолова.

Според водача на Изправи се.БГ измененията ще имат смисъл едвам когато се възвърне същинската конкуренция в даването на мобилните услуги, тъй като в този момент, бягайки от един неточен оператор, потребителят отива при другия, който ползва същите неточни практики.

" Затова на ход са регулаторите - същите тези, за които се води същинска война в ръководещата сглобка. А до тогава работата им ще продължаваме да я вършим ние, жителите " - съобщи Манолова.

Припомняме, че само от Изправи се.БГ заведоха групови искове против противозаконните неравноправни клаузи в общите условия на мобилните оператори. Въпреки че парламентарно показани политически обединения даваха поръчки да го създадат, резултат нямаше. Още повече, КЗП отхвърли да се възползва от законовите си пълномощия и да застане на страната на потребителите, и не разгласи клаузите за оскъдни.

" А до тогава работата им ще продължаваме да я вършим ние, жителите " - приключи Манолова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР