Резултат от работата на смесената историческа комисия ще има, когато

...
Резултат от работата на смесената историческа комисия ще има, когато
Коментари Харесай

Проф. Николов: Без промени в учебниците РСМ няма да стигне до историческата истина

„ Резултат от работата на смесената историческа комисия ще има, когато забележим учебниците по история в РСМ да отразяват историческата истина. Българите се заселват в Македония, доста преди Аспарух да се откри в Добруджа. Византийските, латинските и арабските извори недвусмислено свидетелстват за българския темперамент на Самуиловата страна “.


Това съобщи ръководителят на Македонския теоретичен институт (МНИ) проф. Георги Николов в изявление за БГНЕС. Ученият е част от университетския колектив, написал двутомника „ Македония: история и просвета от древността до през днешния ден “, който беше показан на 2 април в постройката на Българската академия на науките.

Проф. Николов разяснява работата на смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси и съобщи, че резултатът от нейната работа ще стане очевиден тогава, когато забележим промени в македонските учебници по история, които да демонстрират истината съгласно историческите извори.

„ За страдание до в този момент никакъв прогрес няма в това отношение, макар че в тази комисия вземат участие едни от най-изявените български учени “, изясни той.

На въпрос на БГНЕС дали разполагаме с исторически извори, сходни на Битолския надпис на цар Иван Владислав, които по подобен категоричен метод да свидетелстват за българския темперамент на Самуиловата страна, проф. Николов съобщи, че всички византийски, латински и арабски източници отразяват същия факт.


„ Такива източници са всички византийски извори, които непрестанно приказват за българите в тази област, назовават Самуил „ български цар “, „ български деспот “, „ български монарх “, само че това се отнася и за неговите наследници. Същото се отнася и за доста латиноезични извори, арабски извори също, тъй че недвусмислено там се приказва единствено за българи. Битолският надпис е по този начин да се каже една квинтесенция на всичко това, тъй като той е домакински монумент. Удивително е, че в Скопие се пробват да потвърдят, че този надпис е фалшификат от ХХ век, който българите някак си са подхвърлили там – един каменен надпис, който тежи 300 кг “, акцентира той.

Проф. Николов е експерт по средновековна история и изследва историческите процеси в Македония от тази ера.

„ Аз проучвам съответно интервала IV – XIV век. Това е в действителност интервалът, в който българите се откриват в историко-географската област Македония. Българите се откриват първо по времето на император Анастасий в Македония, а много по-късно идват Аспаруховите българи в Добруджа. Това е един малко-известен факт, само че той е маркиран в историческите извори. Всъщност тематиката в тази книга е да се наблюдава българската диря в Македония, да се наблюдава образуването на българската националност и историята на българите в историко-географската област Македония, преди образуването на българската страна и до нейният край през XIV век “, сподели ученият./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР