Резонансът ни заобикаля в ежедневието. Когато искаме да се люлеем

...
Резонансът ни заобикаля в ежедневието. Когато искаме да се люлеем
Коментари Харесай

Учени физици откриха, че гравитацията може да създава светлина

Резонансът ни заобикаля в всекидневието. Когато желаеме да се люлеем на люлка, оттласкваме се с крайници и, в случай че осезаем ритъма, се издигаме по-високо. Ако не, люлеенето се забавя. Във физиката това събитие се назовава параметричен резонанс и се среща на всички места. Международен екип от учени открива, че при екзотични условия в ранната Вселена гравитационните талази могат да разклатят тъканта на пространство-времето толкоз мощно, че непринудено да провокират лъчение.

Може би най-зашеметяващото събитие в историята на Вселената е инфлацията или разширението в ранните стадии на Големия гърмеж. Частица от секундата след появяването на нашия космос той се раздува до колосални размери. В края на това хипотетично събитие гравитационните талази са се носели напред-назад из пространството.

Гравитационните талази нормално са много слаби. Астрономите би трябвало да изградят доста чувствителни детектори, способни да мерят дистанции, по-малки от диаметъра на атомното ядро, с цел да виждат вълните, преминаващи през Земята. Но създателите на ново проучване стигнаха до заключението, че гравитационните талази могат да бъдат доста мощни в извънредно младата Вселена.

Нещо повече, те даже могат да основават стоящи талази, при които гравитационните талази съвсем стопират да се движат и застиват. В тези области на пространството гравитационната сила е била изключително мощна, написа Universe Today.

Изследователите откриват, че сходна обстановка би могла да има съществени последствия за електромагнитното поле, съществувало в ранната Вселена. Областите с интензивна гравитация са били в положение да възбудят електромагнитното поле дотолкоз, че да излъчат част от тази сила под формата на светлина.

Този извод на учените води подсказва за едно изцяло ново събитие – появяването на светлината само от гравитацията. Това не може да се случи в днешната Вселена, само че малко след Големия гърмеж пространството е било доста по-различно място.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР