Резкият спад на акциите на Дойче банк, който стресна инвеститорите

...
Резкият спад на акциите на Дойче банк, който стресна инвеститорите
Коментари Харесай

Кои са финансовите акули, опитали да оглозгат Дойче банк?

Резкият спад на акциите на Дойче банк, който стресна вложителите в края на предходната седмица, наподобява, че е преодолян. В понеделник сутринта книжата на кредитната институция нарастнаха с повече от 3%, до 8,83 евро. Това значи, че те възвръщат най-малко част от загубата си. Акциите на Commerzbank също покачиха цената си с три %. Към момента книжата на DB нарастват с над 5% до 8,98 евро за брой*.

Преди края на седмицата акциите на Deutsche Bank поевтиняха с 8,5%. На моменти цената на акциите се понижаваше с цели 15%, достигайки най-ниското си равнище от октомври насам.
-->
„ Германската финансова система като цяло се оказа устойчива макар разтърсванията на финансовите пазари ", съобщи в понеделник ръководителят на Бундесбанк (германската централна банка, б. ред.) Йоахим Нагел в тирада по случай 100-годишнината на застрахователната компания Badischer Gemeinde-Versicherungs-Verband. Европейската банкова и финансова система е „ устойчива и устойчиво позиционирана ", съобщи Нагел. Тя има мощни финансови и ликвидни позиции.

Председателят на Бундесбанк уточни също, че при положение на подозрение Европейската централна банка (ЕЦБ) евентуално ще предприеме ограничения за преодоляване на пазарна суматоха: системата на еврото разполага с „ подобаващи принадлежности, с цел да се намеси по подкрепящ метод при положение на възможна обстановка ", сподели Нагел.

В петък вложителите разпродаваха и от други европейски банкови акции, само че пониженията при Deutsche Bank бяха изключително фрапантни. В понеделник акциите на европейските банки също се възвръщат. Паневропейският показател Stoxx 600 Banks се покачва с към 0,7%, като при започване на търговията растежът беше още по-голям.

Сривът  на акциите на „ Дойче банк “, който в петък повлече надолу показателите на европейските банки по фондовите пазари на Стария континент, хвърли в суматоха вложителите, които започнаха да си задават въпроса ще се повтори ли обстановката с втората по величина швейцарска банка " Креди сюиз ", чиито акции също потънаха и се наложи незабавна избавителна интервенция с усвояване от по-голямата UBS.

Икономически анализатори от няколко авторитетни европейски вестника излязоха с версия за протичащото се. Според тях сривът на акциите на Дойче банк е резултат от умелите финансови спекулации на няколко агресивни американски хендж фонда.

Това е мнението на Виктор Гойдка и Маркус Зидра от „ Зюддойче цайтунг “, Федерико Фубини от „ Кориере каузи сера “, Марк Ангран от „ Льо Монд “, Даниел Гино от „ Льо Фигаро “ и други, написа Труд бг.

Според тях въпросните отвъдокеански хедж фондове, или другояче казано - мощните и постоянно напълно безскрупулни вложители, са се възползвали от моментната комплицираност и несъответствуващи ходове в четвъртък на някои немски банки и около грешките им са оглозгали здраво „ Дойче банк “.

Техни жертви може да се окажат и всички страни от Европейски Съюз заради тясната обязаност на немските финанси с общоевропейските.

В интерес на истината, в петъчния срив на фондовите пазари няма конспирации, няма тъмни финансови фигури, които кроят интриги в задкулисието, като огромната спекулация е сътворена по общовалидни правила.

И пропадането на акциите на „ Дойче банк “, което повлече надолу котировките на банките от цялата Западна Европа, е просто резултат от забравянето на уроците от 2008 година, които светът трябваше да научи около банкрута на американския финансов колос „ Лемън Брадърс “.

Поуката за банкерите от банкрута тогава бе, че фондовите пазари би трябвало да бъдат оставяни транспарантни, защото противоположното може да забърка рискова избухлива примес.

А съгласно анализаторите на огромните европейски вестници, тъкмо това се е случило в четвъртък, когато нулирането на подчинените и конвертируеми облигации на закъсалия швейцарски кредитен исполин „ Креди Сюис “ постанова увеличение на доходността, която да бъде препоръчана на мощните вложители и надлежно поражда потребност всички европейски банки да емитират нови облигации, с цел да попълнят изпразнилите си портфейли.

Пазарът бързо се концентрира върху разкриването на това кой ще го стори най-бързо, т.е. на първо време и го вършат две скромни немски банки - „ Deutsche Pfandbriefbank “ и „ Aareal bank “. Те имат дължими облигации, т.е. скъпи бумаги за погашение и незабавно би трябвало да се рефинансират посредством издаване на нови скъпи бумаги от същия вид.

И опитни във финансовите далавери играчи като американските хедж фондове или паричните институции, основани за да генерират бързи приходи на притежателите си, прогнозират/предизвикват, това, което се случва - „ Pfandbriefbank “ и „ Aareal bank “ поемат по различен път. Вместо да изплатят дължимото на притежателите на облигациите, те трансформират скъпите бумаги в безсрочни отговорности, нещо напълно законно съгласно настоящите банкови нормативи.

Предприемат този ход, защото по този начин заплащат по-малка цена, в сравнение с в случай че емитират нови облигации. При това съгласно осведомени сходно заиграване не им се случвало за пръв път. Но защото „ облигационната рана “ на швейцарския исполин „ Креди Сюис “, на процедура банкрутирал през предходните дни, към момента не е зараснала, американските финансови акули предвиждат, че малко рискованият ход на двете скромни кредитни институции ще изплаши пазара.

Съответно те се прицелват в „ Дойче Банк “, като считат, че заформящото се напрежение ще се стовари върху нейните акции. Съответно построяват къси позиции към акциите на банката, т.е. правят продажба на нещо, което не имат, с вярата да го купят в бъдеще на по-ниска от продажната цена и по този начин да осъществят облага. Накратко казано, разиграват коня си за да завоюват от акциите на най-голямата немска банка, без да ги имат.

Освен това в четвъртък вечерта американските хедж фондове стартират да купуват суапове за кредитно несъблюдение /CDS/ на самата „ Дойче Банк “, чиято цена скача незабавно. А CDS са деривати, т.е. финансови принадлежности, употребявани против несъблюдение на отговорности и могат да бъдат съпоставени със застрахователните полици живот на дадена компания.

Но с една разлика - допустимо е тези деривати да бъдат купени без да се имат скъпите бумаги на компанията, все едно човек да се застрахова върху живота на различен. И хедж фондовете, измежду които специалистите допускат да са били „ Soros Found Management “, „ Two Sigma Investments “ и „ Coatue Capital “, удрят джакпота откакто акциите на огромната немска банка се срутват в петък. И финансовите акули гушкат милиарди евро и от късите позиции, и от CDS, след това се появява призракът на банкрута на „ Дойче Банк “.

В търсенето на аргументите за „ оглозгването “ на огромната кредитна институция от отвъдокеанските финансови акули, множеството анализатори на авторитетните западноевропeйски медии се сплотяват към една - отсъствието на регулиращите органи и в Съединени американски щати, и в Европа, които нито през 2008 година, нито през миналите две седмици, са забранили каквото и да било с аромат на спекулация.

А от край време за всички познавачи на фондовите пазари и за хората с обикновено икономическо обучение е ясно, че развихрянето из тържищата на парични институции като хедж фондовете, които не имат акции в компании, само че могат да си работят по този начин, като че ли ги имат, е бензин в мотора на спекулациите.

Но има и нещо друго - става известно, че зад банкрута през последните десетина дни примерно на калифорнийската банка SVB на други кредитни институции в Съединени американски щати, стоят някогашни и сегашни хора на Белия дом.

Като някогашният консултант на Белия дом Лари Съмърс, който изиска от американското държавно управление да изплати всички многомилионни депозити в „ SVB “, без да изясни, че работи за фонд, който разполага с парите на тази банка. В прикриването на машинациите не можеха да не участват рейтинговите организации и одиторските колоси - няколко седмици преди SVB да се срути „ Mody’s “ u даде висок рейтинг, KPMG пък подсигурява, че балансите u са напълно наред.

А като че ли без да желае основният изпълнителен шеф на SVB Грег Бекер е бил в директорския ръб в клона на Федералния запас в Сан Франциско, който е трябвало да управлява неговата банка.

И Бекер продава акциите си в SVB две седмици преди тя да банкрутира, ръси многоцифрени
бонуси на топ мениджърите си, отпуска на близки и познати заеми на пакост без гаранции, като че ли е бързал да разхвърля плячката.

Така че нищо чудно скоро да се появят съответните имена на близки до Белия дом специалисти, които къде по политически аргументи, къде от лакомия, са тикнали към бездната на банкрута едни от най-мощните до наскоро европейски банки.

Но в случай че се има вяра на кореспондента в Съединени американски щати на в. „ Кориере каузи сера “ Федерико Рампини, наподобява околните до властта виртуози на висшия финансов пилотаж са заложили под „ Уолстрийт “ мина от близо 650 милиарда $.

Става дума за държавни облигации на Съединени американски щати, които не могат да бъдат изплатени на притежателите им при падеж заради вдигнатите сякаш поради битката с инфлацията лихвени проценти и автоматически стават отговорности на пласиралите ги банки.

А самата нюйоркска борса няма по какъв начин да обезвреди тази мина, Белият дом няма интерес да го стори, защото малко или доста става дума за изхарчени от него пари, може би най-много около войната в Украйна.

И с цел да не избухне мината и с цел да не разклати финансовата и икономическата система на Съединени американски щати, дългът би трябвало да бъде заплатен от някого. А по какъв начин може да бъде сторено това, демонстрираха предишния петък печените във финансовите хватки отвъдокеански хедж фондове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР