Рейтинговата агенция Fitch оцени дългосрочния кредитен рейтинг на България в

...
Рейтинговата агенция Fitch оцени дългосрочния кредитен рейтинг на България в
Коментари Харесай

Fitch за пореден път потвърди рейтинга на страната ни BBB с положителна перспектива

Рейтинговата организация Fitch оцени дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута като  " BBB " с позитивна вероятност. , което отразява проектите за присъединение към еврозоната, мощната външна и фискална позиция и надеждната политическа рамка. Това оповестяват от пресцентъра на организацията.

Според Fitch главните фактори, които биха могли да покачат рейтинга, са прогрес към приемане на еврото и възстановяване на капацитета за напредък . От друга страна, липса на прогрес в присъединението към еврозоната или по-ниски вероятности за напредък биха могли да доведат до отрицателни дейности по рейтинга.

Рейтингът на България е подсилен и от мощната външна и фискална позиция на страната спрямо страните със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от участието в Европейски Съюз и дългогодишното действие на режима на паричен съвет.
 Fitch отново удостовери рейтинга на страната ни - BBB с позитивна вероятност
Fitch отново удостовери рейтинга на страната ни - BBB с позитивна вероятност

Очаква се инфлацията да отслабне постепенно

Трудностите при евентуалния стопански напредък и този на обществените финанси в дълготраен интервал са ниският дял на вложенията по отношение на Брутният вътрешен продукт и неподходящите демографски фактори.

Fitch предвижда напредък на Брутният вътрешен продукт от 1.9% през 2023 година, 2.8% през 2024 година и 3% през 2025 година , подсилен от потреблението на семействата, вложенията и прехвърлянията от Европейски Съюз. Агенцията чака инфлацията да се забавя последователно до 2.9% през 2025 година, само че отбелязва забележителната неустановеност във връзка с осъществяването на критерия за ценова непоклатимост за приемане на еврото.

Агенцията планува бюджетен недостиг от 2.6% от Брутният вътрешен продукт през 2023 година , вследствие на по-високите разноски за обществена поддръжка и обществени вложения. Въпреки това, държавният дълг ще остане доста по-нисък спрямо другите страни от Европейски Съюз и с страните със същия рейтинг.
 Standard & Poor's удостовери рейтинга на България, вероятността е под условия
Standard & Poor`s удостовери рейтинга на България, вероятността е под условия

Остава неразбираемо обаче дали страната ни ще стане член на Еврозоната

Темпът на инфлация в България следва наклонност на намаляване, само че остава доста над този в трите държави-членки на Европейски Съюз с най-ниска инфлация. В момента не дава отговор на критерия за ценова непоклатимост. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР