Рейтингът на одобрението на президента Тайип Ердоган се повиши с

...
Рейтингът на одобрението на президента Тайип Ердоган се повиши с
Коментари Харесай

Рейтингът на Ердоган се повиши, но все още би загубил изборите

Рейтингът на утвърждението на президента Тайип Ердоган се увеличи с 2,1 процентни пункта през януари, сподели изследване на Metropoll Research в четвъртък, до момента в който в това време турската лира се стабилизира през последните седмици на фона на държавните ограничения, макар растящата инфлация.

Под натиска на Ердоган и макар високата инфлация, централната банка понижи лихвените проценти с 500 базисни пункта от септември, предизвиквайки валутна рецесия, при която лирата падна предишния месец до 18,4 за $, най-слабото й равнище до момента.

Инфлацията скочи до 19-годишен връх от 36%, което съществено ерозира приходите, изключително на работещите и по-ниската междинна класа турци, които образуват изборната база на ислямистката ПСР на Ердоган.

Правителството вкара фискални ограничения за облекчение на неустойчивостта на валутата, само че лирата към момента е с 46% по-слаба спрямо преди година, а Ердоган, който желае да усили износа и кредитирането, отхвърли да промени курса макар възходящите рецензии.

Според Metropoll рейтингът на утвърждение на Ердоган се е повишил от 38,6% през декември до 40,7% през януари. Броят на тези, които не утвърждават президента, е намалял с 2,8 процентни пункта за това време, се споделя в него. Рейтингът на неодобрението на Ердоган към момента остава по-висок – 54,4%.

Въпреки повишаването на известността рейтингите на Ердоган към момента са на многогодишно дъно. Турците показват икономическите проблеми и неприятното ръководство като главните аргументи за недоволството си от държавното управление на Ердоган, властващо от 19 години.

Ердоган, който получи повече от 52% от гласовете на президентските избори през 2018 година, от дълго време е изтъкван като занаятчия герой на политическите акции.

Въпреки многократните апели от опозиционни партии за предварителни избори, той сподели, че президентските и парламентарните вотове ще се проведат, както е планувано в средата на 2023 година

Проучванията демонстрират, че Ердоган би изгубил от кмета на Анкара Мансур Явас и кмета на Истанбул Екрем Имамоглу - и двамата от главната опозиционна РНП - както и от ръководителя на партията IYI Мерал Акшенер на идващите избори.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР