Рейтингът на българското футболно първенство бавно, но упорито, се срива.

...
Рейтингът на българското футболно първенство бавно, но упорито, се срива.
Коментари Харесай

Футболното ни първенство е на опашката на световния Топ 50

Рейтингът на българското футболно състезание постепенно, само че настойчиво, се срутва. Поне това проличава от годишната ранглиста за най-силните клубни шампионати в света, направена от Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS). Тя се прави от 1991 година и е въз основата на всички резултати на равнище елитна дивизия и купа на страната в интервала 1 януари - 31 декември 2021 година Взимат се поради и международните мачове - под егидата на континенталните конфедерации, както и клубното международно състезание на ФИФА.

Така IFFHS класира българското състезание на 47-о място в света с 365,5 т. Това е оттегляне с две места спрямо миналогодишната ни позиция. За съпоставка - пред нас са шампионатите на Парагвай, Колумбия, Египет, Еквадор, Алжир, Мароко, Южна Африка, Кипър, Молдова, Ангола, Тунис, Иран, Боливия, Нигерия и Коста Рика.

На първо място в тази ранглиста е шампионата на Бразилия (1406 т.), което в предходното издание е било на трета позиция. Вторият - Англия, резервира мястото си (1204 т.), а миналогодишният лидер Италия е трети с 1060,5 т. В десетката има 7 европейски лиги (останалите, с изключение на британската и италианската, са тези на Испания, Франция, Португалия, Нидерландия и Германия). Другите три шампионата в Топ 10 са южноамерикански, като на 9-о и 10-о място са надлежно аржентинският и парагвайският.

Само в Европа българската Първа лига е на 28-о място, което също не е необикновен мотив за наслада. Но като цяло (и за общата класация) въздействие са оказали и слабите резултати на българските тимове в европейските клубни шампионати. А те са показателни - без представител в групите на Шампионската лига, " Лудогорец " не съумя да прескочи груповата фаза на втория по мощ шампионат (Лига Европа), а в третата по мощ конкуренция (новоучредената Лига на конференцията) се класира единствено " ЦСКА-София ", който също остана финален, без победа.

 

ПРИ КЛУБОВЕТЕ - ОЩЕ ПО-СЛАБО

Логично, картината не е по-розова и в класацията на IFFHS за клубовете. Там са включени 400 отбора от целия свят на база резултатите им. Българското наличие се свежда единствено до шампиона  " Лудогорец " и носителя на купата " ЦСКА-София ", които са там поради упоменатото присъединяване в груповите етапи на два от евротурнирите. Разградският клуб е №113 със 130 т., което си е огромен напредък, защото за миналата година (2020 г.) е бил №302. " ЦСКА-София " пък в този момент е №179 с 96 т., само че това е доста оттегляне от предходното място (№70).

Иначе за пръв път в историята на тази ранглиста води бразилски клуб - " Палмейрас " (322 т.), следван от сънародниците от " Атлетико Минейро " (313 т.). Най-предно класираният европейски тим е " Манчестър Сити ", който с 300 т. е на трето място. За отбелязване е, че в Топ 5 има още един британски отбор - спечелилият в Шампионската лига " Челси " с 289 т., колкото има и бразилският " Фламенго ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР