Реймънд Торнтън Чандлър е американо-британски писател и сценарист. През 1932

...
Реймънд Торнтън Чандлър е американо-британски писател и сценарист. През 1932
Коментари Харесай

Роден е Реймънд Чандлър, американски писател

Реймънд Торнтън Чандлър е американо-британски публицист и сценарист. През 1932 година на 44-годишна възраст Чандлър стартира да написа детективска художествена литература, откакто губи работата си като изпълнителен шеф на петролна компания поради Голямата меланхолия. Първият му пай роман, „ Изнудвачите не стрелят “ (на британски: „ Blackmailers Don`t Shoot “), е оповестен през 1933 година в известното пълп списание Черната маска. Първият му разказ, Големият сън (на британски: The Big Sleep), е оповестен през 1939 година Освен късите си разкази, Чандлър разгласява приживе седем романа (осми, който по време на гибелта му е в развой на писане, е завършен от Робърт Б. Паркър). Всички с изключение на Плейбек (на британски: Playback) са екранизирани, някои от тях повече от един път. В годината преди гибелта си той е определен за президент на организацията Mystery Writers of America.
Чандлър оказва голямо стилистично въздействие върху американската известна литература. Той е считан за създател на „ твърдата школа “ в детективска художествена литература, дружно с Дашиъл Хамет, Джеймс М. Кейн и други, писали за Черната маска. Героят от романите му, Филип Марлоу, също като хаметовия воин Сам Спейд, е считан за синоним на „ частен детектив “. В киното и двамата са играни от Хъмфри Богарт, който доста хора дефинират като съвършения Марлоу.
Поне три от романите на Чандлър са считани за шедьоври: Сбогом, моя красавице (английски: Farewell, My Lovely, 1940), По-малката сестра (английски: The Little Sister, 1949) и Дългото прощаване (английски: The Long Goodbye, 1953). Последният е приет в сбирка от американски престъпни творби като „ евентуално първата книга след Стъкленият ключ на Хамет, оповестена повече от двадесет години по-рано, която покрива условията за сериозен и забележителен стандартен разказ, който инцидентно има и детайли на тайнственост “. В последните години репутацията на Чандлър доста нараства. Той е приет от доста писатели, като Стивън Кинг да вземем за пример, за един от майсторите на креативното писане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР