Революционна гвардия на Иран, ударен отряд на теократичния режим, предупреди

...
Революционна гвардия на Иран, ударен отряд на теократичния режим, предупреди
Коментари Харесай

Иранската Революционна гвардия заплаши да смаже антиправителствените бунтове

Революционна армия на Иран, ударен отряд на теократичния режим, предизвести участниците в антиправителствените митинги, че ще предприеме ”решителни ” дейности, в случай че протестите против нарасналите цени на бензина не спрат, оповестяват ирански държавни медии.
Общественото неодобрение, предизвикано от повишаването на бензина и нормирането на продажбата му, избухна в петък и прерасна в политически претенции за оставка на висшите религиозни водачи, които ръководят страната.

Подпалени са 100 банки, десетки здания и коли, заяви " Медиапул ".

" Ако е належащо, ще предприемем решителни и революционни дейности против всевъзможни продължаващи опити за нарушение на мира и сигурността ", разгласи Революционната армия, която е най-тежко въоръжената силова конструкция в Иран.

През нощта на 15 ноември държавното управление реши да увеличи цените на бензина и да нормира продажбата му като мярка против продължаващата икономическа рецесия. Но мнозина поданици на богатия с нефт Иран считат, че евтиният бензин е тяхно главно право.

Съгласно държавното разпореждане, собственик на държавна бензинова карта може да купи до 60 литра бензин на месец по цени, еквивалентни на 12 евроцента. Онези, които се нуждаят от повече гориво, би трябвало да заплащат от 20 до 30 цента за литър според от количеството. Цените са съвсем тройно по-високи от досегашните.

Върховният нравствен водач на Иран аятолах Али Хаменей разгласи в неделя, че поддържа повдигането на цените, а за избухналите митинги упрекна съперниците на Ислямската република и външни врагове.

Властите отрязаха достъпа до интернет, с цел да попречат на потребителите на обществените медии да провеждат митинги и да разгласяват фотоси и видеокадри.

По всичко наподобява, че това са най-бурните публични протести в Иран от края на 2017 година, когато в 80 градове и обитаеми места хиляди младежи и служащи се подвигнаха против корупцията, високата безработица и разширяващата се бездна сред небогати и богати.

Тогава Гвардията и обвързваните с нея милиции потушиха митингите, при които 22-ма души починаха.

Две години по-късно гневът и отчаянието още веднъж надвиват заради мъчителния резултат от възобновените наказания от Съединени американски щати и неуспеха на държавното управление да извърши обещанията си за повече работни места и вложения.

Властите настояват, че няколко индивида, в това число служители на реда, са били убити и към 1 000 " метежници " са били задържани, някои от тях за приложимост на хладно и огнестрелно оръжие.

Ислямските водачи на Иран са решени да сложат завършек на митингите и да заглушат рецензиите на Запада и по-специално на Съединени американски щати, че елитът на Ислямската република е подкупен и безотчетен.

Правителството на президента Хасан Рохани съобщи, че повишаването на бензина цели да усили с към 2,55 милиарда $ годишно спомагателните дотации за 18 милиона фамилии, или към 60 млн. иранци, които страдат заради ниски приходи.

Смята се, че този ход ще помогне на държавното управление на изборите през февруари, защото тези небогати 60 милиона души сигурно ще отидат да гласоподават.

Повечето хора с ниски приходи са последователи на религиозния режим. Раздаването на паричните помощи стартира във вторник.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР