Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума

...
Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума
Коментари Харесай

ЕС одобри ревизираните мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Ревизираните ограничения и продължаващият контрол за надзор на болестта Чума по дребните преживни животни, които не включват рестрикции за придвижване на животни и артикули от тях в областите Ямбол, Бургас и Хасково, бяха признати от страните-членки на Европейския съюз (ЕС). Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), взаимно с Европейската комисия (ЕК), показа бъдещата тактика и цели на страната за надзор на болестта на съвещание на Постоянния комитет по хранителната верига и опазване на здравето на животните на 16 януари в Брюксел.

На 09 януари, със Заповед на изпълнителния шеф, БАБХ ревизира по-строгия контрол и ограничения в областите Ямбол, Бургас и Хасково, откакто в края на декември 2018 година изтече срокът за използване на разширените ограничения за надзор на заболяването, наложени на страната ни с Решение на Европейска комисия.

Клиничните прегледи и лабораторни проучвания ще продължат да се правят в района от формалните ветеринарни лекари, което е в осъществяване на Програмата за надзор на трансграничните болести. Програмата се извършва от март 2017 година в страната и в границите на нейното осъществяване болестта бе намерено.

Със заповедта на изпълнителния шеф на БАБХ се ревизира контролът, без да се анулира надзора и ограниченията във връзка със болестта Чума по дребните преживни животни. С нея се вкарват облекчения за стопаните и се задължават формалните ветеринарните лекари с осъществяване на спомагателни клинични прегледи и издаване на ветеринарномедицински свидетелства при придвижване на дребни преживни животни.

Стратегията на БАБХ е да реализира общата цел за фермерите и българските ветеринарни управляващи – да се потвърди и удостовери, че болестта е овладяно за територията на страната ни, както и да се възстановят комерсиалните взаимоотношения и партньорства с други страни, да се върне доверието към българския собственик и да се даде гаранция за здравния статус на животните и сигурността на продукцията им.

БАБХ разчита на цялостното подпомагане от страна на притежателите на животновъдните обекти за дребни преживни животни за спазването на настоящите ограничения за предварителна защита и надзор на заболяването, с оглед възобновяване статута на страната, свободна от Чума по дребните преживни животни.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР