Рециклирането на мебели и повторното им използване в индустрията все

...
Рециклирането на мебели и повторното им използване в индустрията все
Коментари Харесай

Мебелната индустрия търси възможност да рециклира

Рециклирането на мебели и повторното им потребление в промишлеността към момента е предизвикателство в България. Това разгласи ръководителят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната индустрия (БКДМП) по време на конференцията „ ESGnews & Friends “, която се провежда за повторно от единствената към този момент в страната профилирана ESG платформа – ESGnews.bg.

За задачата обаче се изисква подобаваща нормативна база и законодателство.

Ние сме подобаваща промишленост за преработване. Нашите артикули са възобновими и лесни за преработване. Ако създадем по този начин, че административно да има подобаваща база за преработване, ние ще ги използваме наново. Това е ниша, която може да бъде заета в бъдеще “, съобщи той.

В тази връзка Асоциацията ще лобира за по-добро законодателство, смяна в нормативните документи, които да подобрят средата.

Предизвикателствата пред бранша са визията на обществото за тях и определението „ дървена мафия “, с което от сектора не желаят да бъдат асоциирани, борбата за дървесина – компании против семействата, навлизането на пазара у нас на мебели с импорт от трети страни.

„ Доста е съответен казуса в нашата промишленост. Трябва да променим мисленето на страната, на политиците, на хората. Има мисленето, че когато се снабдявам с дървесина и избиваме горите. Ето, че когато има остарели дървета е проблем и ние го решаваме. Когато създадем първокласен артикул, който ще бъде непокътнат задоволително дълго “.

Нашият бранш за жалост има и сива стопанска система. Когато си поръчаш от занаятчия мебел, постоянно се случва. Сериозен проблем на екологията са матраците. Реално в България няма по какъв начин да бъдат рециклирани сполучливо “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР