Ретроспективна гостуваща изложба, отбелязваща 50 годишнината от създаването на сръбския

...
Ретроспективна гостуваща изложба, отбелязваща 50 годишнината от създаването на сръбския
Коментари Харесай

Сръбски художници показват красотата на Европейската Сахара

Ретроспективна гостуваща галерия, отбелязваща 50 годишнината от основаването на сръбския пленер „ Делиблатски пeсак " гостува в Русенската художествена изложба. Във фонда му се съхраняват 1300 картини и дребни пластики. Част от тях могат да бъдат забелязани от ценителите на изкуството в Русе до 19 юли.

Под загадъчното име Дериблатски песок се крие околност в Сърбия, която е била част от античното, само че към този момент изчезнало Панонско море. Сега е останал песъчлив ареал, основан преди повече 200 години. А 50-те художници, творили в местността, която в миналото е била морско дъно, са въодушевени от топлите и меките ѝ багри.
Елена Пратич: За мен е доста забавно по какъв метод създателите от най-младата възраст до най-старите се заразяват с силата на това място и основават платната и скулпторите си.Стоян Божков - уредник на пленера: Ние сме канили и доста задгранични създатели. От Европа и Щатите. И това е имало бездънен смисъл. Така сме успявали да съпоставим нашите усети с тези извън и това ни е обогатявало.
Организаторите на пленера са събрали сбирка от над 1000 произведения от сръбски и задгранични създатели, в това число и русенски. Следващото показване на изложбата ще бъде през октомври в Плевен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР