Ресурсът от Плана за възстановяване е значим, но не трябва

...
Ресурсът от Плана за възстановяване е значим, но не трябва
Коментари Харесай

Пеканов: Планът за възстановяване няма да реши проблемите ни

" Ресурсът от Плана за възобновяване е важен, само че не би трябвало да се чака да ни реши всички проблеми. Тези 12,9 милиарда лв. са една доста дребна част от държавния бюджет, а те ще бъдат разграничени в 6 години ". Това съобщи пред БНР служебният вицепремиер по евросредствата Атанас Пеканов и посочи, че около 6-7 милиарда лв. частни вложения ще бъдат задействани по плановете:

" Грантовете са с така наречен 50% интензитет, т.е. компаниите ще вземат 50% помощ от страната, с цел да подкрепят своите предприятия - да ги цифровизират, да ги създадат по-модерни. Но останалите 50% те би трябвало да ги влагат. Така имат личен интерес, с цел да ги употребяват за нещо положително ".

Той акцентира, че остарелият План на предходното ръководство на страната е бил изменен и надграден.

Според Пеканов зелените цели за запазване на околната среда са значими, само че е значим и разговорът за обществените опасности:

" По Плана за възобновяване и резистентност в областта на енергетиката се построяват нови мощности, които са един от плановете за ВЕИ. Отделно имаме средства за адресиране на социално-икономическите опасности по Фонда за обективен преход - 2,4 милиарда лв., което ще отидат единствено във въглищните райони - Перник, Стара Загора и Кюстендил - за поощряване на основаване на нови работни места в идващите 6 години. Ще се опитаме да финансираме през Фонда за обективен преход и това ново държавно дружество, което ще се сътвори, което ще поема хора, съкратени във въглищните райони, с цел да работят по рекултивация ". 

" Ние считаме, че Европейска комисия би трябвало да прояви еластичност във връзка с затварянето на въглищните централи ", сподели Пеканов по отношение на тезата на изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс, който дава отговор за " Зелената договорка ", изложена пред БНР.

" Министерството на енергетиката работи по сюжетите какво ще се случи, в случай че затварянето на въглищните централи е през 2038-а, 2040-а или по-рано. Надявам се скоро да име такива сюжети, с цел да можем да вземем най-хубавото решение ", изясни вицепремиерът.

Завършването на формалните договаряния с Европейска комисия е втората стъпка, уточни той и дови:

" Ние успяхме да свършим огромно количество работа още преди предаването на Плана, с цел да можем в този момент още по-бързо да приключим тези публични договаряния.... Работим по разновидността да получим средства по Плана още в края на тази година, само че - договаряния са, от време на време лишава време ".

В предаването " Неделя 150 " Атанас Пеканов съобщи, че няма желание да влиза в политиката след приключването на мандата на служебното държавно управление, в което е вицепремиер.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР