Ресторант в Манхатан спира да предлага месно меню, университетските столове

...
Ресторант в Манхатан спира да предлага месно меню, университетските столове
Коментари Харесай

Много американци отказват телешкото заради климатичните промени

Ресторант в Манхатан стопира да предлага месно меню, университетските столове отхвърлят доставки и оферират „ climate friendly “ ястия, прочут кулинарен уебсайт към този момент не качва предписания с говеждо месо. Войната с производителите към този момент е в своя ход.

Някои специалисти считат, че промишленото развъждане на крави оказва пагубно въздействие върху околната среда и климата, а съгласно част от жителите на Съединени американски щати вредата от говеждото месо е също толкоз огромна, колкото и от потреблението на въглища.

Според Организация на обединените нации 14,5 % от излъчванията на парникови газове в света идват от животновъдната индустрия, цели 2/3 от които – от едрия рогат добитък. Поради особеностите на храносмилателната си система и относително дългия си живот говедата се считани за едни от най-големите замърсители. Счита се, че нездравословните излъчвания при производството на говеждо месо са 10 пъти по-високи от тези на пилешко и свинско.


Много фермери към този момент са под напън от консуматори да понижат своя резултат върху околната среда, а вложителите започнаха да влагат парите си в предприятия за „ култивирано “ месо. Вериги като „ Бургер Кинг “ измислят новаторски способи, с цел да запазят своето място на пазара. Говедата, употребявани за месо, са на специфична диета в последните месеци от живота си, която включва лимонена трева. Компанията чака това да понижи излъчванията с 1/3.

Известни готвачи, измежду които Джейми Оливър, промотират диета с превес на растителната храна. Милиардерът Бил Гейтс увещава развитите страни тотално да се откажат от обичайното месо. Може би е удачно да се спомене, че самият той има компании за синтетично месо.
До 2025 година продажбите на говеждо ще спаднат доста, оповестява се в изследване на Kearney, а до 2040 година заместителите му ще съставляват 33% от общия пазар. През тази година се чака към 3% спад в потреблението на говеждо месо – най-големият през последните 20 години. Интересно е да се означи, че продукцията на пилешко и свинско се усилва спрямо тази на говеждото. През 1961г. то  съставлява 39% от пазара, а през 2018 година – единствено 20%. За този интервал пилешкото е станало от 11% на 34%.



Потреблението на говеждо месо понижава освен в Съединени американски щати, само че и в Австралия и Англия. И до момента в който в Австралия някои експерти се афишират срещу течението, в Обединеното кралство към този момент няколко години съществува самодейността „ Вегануари “ („ Veganuary “), която промотира веган метода на живот. През януари 2021 година за нея са се записали над 500 хиляди души, което е рекорден брой от началото й през 2014 година
Дали протестът на телешкото месо ще докара до действителна смяна в метода на живот (и евентуално до културна война) или всичко е единствено тренд измежду младежите, който ще отмине след време?
Източник

Темата за вредите, които нанася месопроизводството върху околната седа и здравето ни, бе водеща в Списание 8, брой 02/2021 г.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР