Ресорната бюджетна комисия отхвърли ветото на президента, свързано с даренията

...
Ресорната бюджетна комисия отхвърли ветото на президента, свързано с даренията
Коментари Харесай

Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента за финансирането на партиите

Ресорната бюджетна комисия отхвърли ветото на президента, обвързвано с даренията към политическите партии. Държавният глава върна измененията в Закона за бюджета, с които се разрешава финансирането на партиите от бизнеса.
С 12 гласа „ за”, 6 „ против” и нито един „ въздържал се” Законът за изменение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година бе наново признат от Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.
Основният претекст за налагането на несъгласие е опцията партиите да получават неограничени дарения като по този метод компании могат да се трансфорат в партии или пък бизнесът да диктува на депутати да лобират за съответни законодателни промени и дейности на изпълнителната власт.
Председателят на комисията Менда Стоянова разяснява, че опасенията на президента, че посредством това финансиране партиите ще станат подвластни от избрани бизнеси са неоснователни, защото и до момента партиите получават дарения, единствено че това се пази в загадка. Зависимостта и в този момент я има, само че тя остава скрита, бе тезата на Стоянова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР