Решенията на турския президент Ердоган често са непредсказуеми - както

...
Решенията на турския президент Ердоган често са непредсказуеми - както
Коментари Харесай

Драматичен обрат в Турция: какво цели Ердоган?

Решенията на турския президент Ердоган постоянно са непредсказуеми - както и предходната седмица. Но този път изненадата не бе от сферата на външната политика, тя бе обвързвана с финансовата и паричната политика на страната. Внезапно уволнен бе шефът на Централната банка. Само няколко часа по-късно последва оставката на финансовия министър Берат Албайрак, който е шурей на Ердоган. А това хвърля известна светлина върху протичащото се в Анкара: щом постъпва по този начин с роднините си, Ердоган очевидно възнамерява финансово-политически поврат, допълнен от промени в правния уред. Дотук добре, само че може ли да се има вяра на изказванията му, че е подготвен да предпише " горчиво лекарство ", пита " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ".

Високите лихви не са панацея

Финансовите пазари виждат в проектите на Ердоган подготвеност да допусне по-високи лихви - тъкмо противоположното на това, което президентът проповядваше до момента. В сходство с напътствията на Ердоган новоназначеният преди 16 месеца началник на Централната банка понижи главния лихвен % от 24% на 8,25%, вследствие на което рецесията ескалира. В началото на месеца Ердоган към момента твърдеше, че страната се намира в " икономическа война " и говореше за " демонски триъгълник " от лихвени проценти, обменни курсове и инфлация. Неведнъж той е казвал и това: че съществували спекуланти, които желали да принудят Турция да коленичи. И точно на тях желае да се опълчи Ердоган в този момент, отбелязва ФАЦ.

Изданието напомня, че през тази година турската лира изгуби една трета от цената си по отношение на еврото и $. А изненадващото ѝ свестяване с над 10% през последните дни е обвързвано с упованията, отправяни към курса на новия финансов министър Люфти Елван, както и към новия началник на Централната банка Наджи Агбал.

В четвъртък, 19 ноември, следва съвещание на банката. Анализаторите чакат повишение на водещите лихви с до шест %. Високите лихви обаче не са панацея, акцентира ФАЦ и напомня, че най-голямата в стопански проект нация в Близкия изток страда от растяща безработица, двуцифрена инфлация, дефицити в платежния баланс. Държавата и предприятията имат обилни задължения в непозната валута, а приходите им са в лири. Т.е. с рухването на цената на лирата размерите на техните задължения порастват. Същевременно доверието на популацията в държавното управление спада - хората влагат парите си в акции и злато. Мнозина влагат и в парцели - посредством и на заемите с ниски лихви. Според рейтинговите организации, огромна част от отпуснатите заеми са неприятни. А това е източник на подозрения в стабилността на държавните банки.

Може ли Едроган да избави Турция?

Турция живее над опциите си, акцентира ФАЦ, пояснявайки, че без интернационалните ниски лихви тя евентуално към този момент би била колабирала. Към това се прибавя и сривът на туризма поради ковид. Не пандемията обаче е повода за тежкото състояние, в което е попаднала Турция, а неприятното развиване на лирата. За превъзмогването на рецесията има потребност освен от трайно високи лихви - нужни са и постоянни и сигурни институции, както и ясни, добре обосновани правила в паричната и финансовата политика. Готов ли е Ердоган за това?

По думите на турския президент, представен от " Ханделсблат ", новият финансов министър и новият банков началник ще организират " транспарантни и предсказуеми " ограничения за понижаване на инфлацията. " В тази връзка бих желал да подчертая, че ще ги поддържам във всяка тяхна стъпка ", сподели президентът пред водещи депутати от неговата Партия на справедливостта и развиването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР