Решението за ротационен кабинет е най-доброто, което може да се

...
Решението за ротационен кабинет е най-доброто, което може да се
Коментари Харесай

Никога досега демократичните сили не са разполагали с толкова шансове

Решението за ротационен кабинет е най-хубавото, което може да се направи в тази обстановка в България. С това изречение може да се заключи предлагането за излаз от актуалната политическа рецесия, към което се сплотиха двете най-големи парламентарно показани обединения ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Веднага означавам, че най-хубавото не значи отлично. Но ротационният кабинет е единственият метод да избегнем нови предварителни избори, да не изпуснем всевъзможни периоди за еврозоната, Шенген и фондовете за възобновяване, да не се затлачат всички планове и промени, да няма бюджет,  да спрат тотално вложенията и да се усили рискът все по-малко жители да се стимулират да гласоподават. При 60% негласували на последния избор даже и алегорично нарастване на този % ще е пагубно. Това ще докара до излизане на „ Възраждане “ на втора позиция и напълно действителната опция да е мандатоносител.

Привържениците на Политическа партия и Демократична България посрещнаха новината, разграничени на две. Едни схващат, че това е може би последният късмет демократичните сили да поемат ръководството в ръцете си. Другите напомнят за предходния „ исторически компромис “, който изяде главата на " Реформаторския блок ".

Между другото в безспорен синхрон разясняват и последователите на ГЕРБ. И измежду тях има шокирани, възмутени и обвиняващи Борисов, че е предал партията. Но има и такива, които виждат в прекъсването на страната доста по-голяма заплаха от това да дадат ръководството в ръцете на втората партия и да се откажат от своя мандат, правейки в действителност големи отстъпки.

Аргументът, че това ще изяде главата на някоя от участващите в тази ексзотична политическа обстановка партии, не е без съображение. Ротационни кабинети като единствен метод да се излезе от задънена улица към този момент е имало в Израел, Англия, Ирландия, а сега по този начин се ръководи в Румъния. Не на всички места опитът може да се окачестви като сполучлив, само че пък румънците по всичко проличава, че най-малко външнополитически и стопански се развиват в положителни темпове и към този момент от дълго време ни оставиха да дишаме праха им.

Твърде евентуално е несъгласните с „ колаборацията с врага “ и в двата лагера да станат причина за разпад и на двете обединения. Като този риск е по-голям при Политическа партия и Демократична България. ДСБ и " Зелените " към момента не са излезли с позиция по какъв начин ще реагират, а обединението сред Политическа партия и Демократична България е прекомерно нова, с цел да устои обезпечено на сходни хватки. Но и ГЕРБ се клати от вътрешни дрязги. Човек не би трябвало да  е психолог, с цел да види разделянето сред привнесената извън Габриел и досегашните " кардинали " Дончев и Атанасова. Габриел не е дилетант в политиката, а в Брюксел ѝ се носи славата на опитна и в подмолните игри, гъвкава, само че и безкомпромисна и твърда, когато се постанова. И най-много с извънредно положителни връзки с тези, които взимат решенията. Тя въобще не е за подценяване и може да стане причина за вътрешни борби сред водачите на глутницата. Поне, до момента в който това изнася на Борисов. Ходът с Мария Габриел, за който се приказва, че е концепция на Кирил Петков, е доста комфортен и за водача на ГЕРБ. Така тя ще поеме всички негативи при възможен неуспех на ротационното държавно управление и Борисов – виждали сме го към този момент десетки пъти, ще си измие ръцете с нея и ще изгрее още веднъж като избавител, в случай че не към този момент за цяла България, то най-малко за партията си.

А неуспехът на ротационното ръководство ще дебне зад всеки ъгъл. Трудно ще е да се удържат първите девет месеца, цяло знамение ще е да се изкарат 18. Всъщност, в случай че първите 9 се случат по този начин, както възнамеряват от ПП-ДБ, втората деветка ще тръгне по-лесно.

Защо обаче не сме очевидци на следващия „ исторически компромис “?

От ПП-ДБ не " клякат "  на Борисов, както ги упрекват част от последователите им. Този път лостовете, които остават у тях, са доста. При Република България лостове де факто нямаше и това бързо докара тогава до оставката на Христо Иванов като правосъден министър, който е вкаран в задънена улица и няма поддръжка за пробутване на промяна.

Този път мандатът е на ПП-ДБ и оттова ще дефинират държавното управление. Всички министри ще са техни като се изключи Мария Габриел. Габриел ще е вицепремиер и министър на външните работи. Това е значимо министерство, само че е надалеч от корупционните благоприятни условия на останалите, т.е. би могло да се довери на ГЕРБ, а Габриел с контактите ѝ в Брюксел е сигурно извънредно подобаваща за напредване на належащите въпроси с еврозоната, Шенген и фондовете.

Но освен всички министерства ще са в демократичните сили, а и вторият ешалон във властта – зам.-министрите и шефовете на организации, подчинени на Министерския съвет. От ГЕРБ има гаранция за поддръжка за измененията в конституцията и най-накрая задвижване на правосъдната промяна. Досега в никакъв случай не е имало късмет за това, защото конституцонното болшинство се дирижираше от ГЕРБ. При положително стичане на обсотятелствата прокуратурата ще бъде реформирана, а съдът ще получи политическа самостоятелност – нещо, което надалеч не  е реалност, в случай че споменем течащите сега разкрития, правени от Гешев.

Главният прокурор се опита да изиграе ролята на черния лебед в социологията – т.е. на непредвидената стихия, която трансформира всички прогнози и разбърква позициите. Факт е, че стремейки се да си избави позицията и да си отмъсти на Борисов, Гешев форсира не толкоз заличаването на водача на ГЕРБ, колкото своето лично. Каквито и компрометиращи записи за Борисов да пуска, фактът, че ги има, направил ги е и ги показва обществено, а не проверява, е задоволителен да му се взима оставката всеки ден от през днешния ден до Нова година. Ако фактически правосъдната промяна успее, в бъдеще ще могат да се проверяват всички тези траещи с часове изказвания на Гешев, които той счита, че са конференция, а в действителност са си признания.

Това е програмата най-много. Но да не бъдем чак такива оптимисти, враговете на сходно развиване са прекалено много, прекомерно опитни и хитри и ще се опитат да саботират всеки опит за изплъзване от калната обстановка сега. Прогнози какво ще стане мъчно могат да се създадат, тъй като пред ротационно ръководещите ще има безпределно доста клопки и няма по какъв начин да знаем занапред дали ще успят да избегнат всичките.

Но даже и да стане по-лошо, България сега е в толкоз задънена улица, че даже по-лошото е по-добро.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР