Решението за 9% ДДС за заведението и развлекателния сектор е

...
Решението за 9% ДДС за заведението и развлекателния сектор е
Коментари Харесай

Борисов сам знае, че 9% ДДС няма да изсветли бизнеса, но го прие

" Решението за 9% Данък добавена стойност за заведението и развлекателния бранш е политическо. Данък добавена стойност не е налог на самия отрасъл или на който и да е. Ще ми е забавно дали в този момент като с 11% падне Данък добавена стойност, дали с 11% ще паднат и цените ". Това съобщи министър председателят Борисов във връзка намаляването на налога за заведенията за хранене.
Ключовата дума е " ще ми е забавно ". Подсказване: Борисов най-вероятно добре схваща, че изобщо няма да паднат. В момента с съвсем всяка икономическа мярка се случва предвидимото: вместо да се задействат и да трансформират главните браншове, те, правилни на личните си обичаи, влизат в каскада от малки врати и симулации, с цел да се стигне до такава степен, че самият министър председател да признае, че схемата 60 на 40 по този начин и не проработи. Сегашната мярка също: 11 % рухване на цените в заведенията за хранене и така наречен " изсветляване " на бизнесите е химера и министър председателят го знае чудесно. Ресторантьорският бизнес излиза от двумесечна дупка, огромни загуби, сигурно интуиции за втора вълна; също така кардинално евтината му работна ръка седмици наред е във вирусна безработица и е подготвена на всичко. Това, което следва, е не понижаване на цените, а правилото " ден година храни ", само че на стероиди. 
Сам министър председателят споделя: решението е политическо, което не виждам какво друго може да значи с изключение на ефвемизъм за популистко. Това е необикновен популизъм, който подходящо бе наименуван " книжен "  - страната няма по какъв начин да не предложи ограничения, само че самият ѝ водач персонално регистрира, че " ще му е забавно " дали те ще дадат резултат. Тъй нареченото " изсветляване " на бизнеса в никакъв случай не е зависело от % на налог, а от механизмите на надзор, които постоянно са били или пожелателни, или изборно атакуващи неуместните. Най-пресният образец: дано властта ревизира дали 1,5 метровата отдалеченост от маси се съблюдава и на какъв брой места. 
Изборът пред ресторантьорите сега е дали да бъдат изрядни и да рискуват да изгубят от по-малко потенциал и надлежно клиенти или да нарушат поголовно санитарните минимуми и да рискуват да изгубят от санкции. Това е чист хазарт и игра с доктрина на вероятностите - до каква степен ще бъдеш тестван, само че и какъв брой ще ти коства. В същината си няма нищо общо с бизнес модел, а с балканска обстановка, в която властта се преструва, че ти оказва помощ, а бизнесът се преструва, че ще понижи цените, тъй като, виждаш ли, в него постоянно е имало мощен блян да изсветлява и в случай че не беше 20 процентовия налог, от дълго време да е блеснал и изсветлял. В момента въпросните 11 % просто се подаряват. 
Автор: Райко Байчев
п.п. От основния редактор - доста се зарадва господин Йордан Цонев по какъв начин предлагането е било признато и към този момент предлагано от " донор номер 1 " в страната господин Делян Пеевски. Той единствено книжен бизнес в медийния бранш ли имаше или някоя и друга ресторантска верижка?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР