Решението на ВСС беше очаквано. Аргументи винаги могат да се

...
Решението на ВСС беше очаквано. Аргументи винаги могат да се
Коментари Харесай

Д-р Орлин Колев: Решението на ВСС беше очаквано. Аргументи винаги могат да се намерят

" Решението на Висш съдебен съвет беше предстоящо. Аргументи постоянно могат да се намерят. Проблемът в това решение на Висш съдебен съвет е, че липсва чувството за безпристрастност. Справедливостта не е налице, тя се приема прекомерно субективно от всяка една заинтригувана страна в процеса. Този върховен орган на правосъдната власт би следвало да даде признаци на безпристрастност ".

Така преподавателят по Конституционно право доктор Орлин Колев разяснява в студиото на " Денят ON AIR " решението на Висшият правосъден съвет да отсрочи за неопределен срок процедурата за предварителното премахване на основния прокурор Иван Гешев.

Ясно е, че този Висш правосъден съвет, с този мандат и в този състав, няма предпочитание да прегледа проблема, акцентира той.

" Мнозинството за избор на членове на Висш съдебен съвет е уредено в Конституцията, която планува 2/3, което е 160 народни представители. Фокусът на вниманието е върху ръководещите, само че ми се коства, че огромната тежест при образуването на бъдещия Висш съдебен съвет ще е отредена на опозиционните партии ", счита доктор Колев.

По думите му зрелостта на опозиционните партии би се появила точно в такива моменти, когато Конституцията императивно открива по-високо болшинство, а ръководещите все още го нямат.

Преподавателят по Конституционно право разяснява пред Bulgaria ON AIR и разделянето на КПКОНПИ.

" Следва да се върнем малко обратно и да забележим, че устремът за правосъдната промяна секна. Вярно е, че имаме и доста предпоставки, които способстваха за приглушаване на тези въпроси - войната, възможната продоволствена рецесия, цената на газа, горивата, токът. Това всичко насочи вниманието на Народно събрание и държавното управление към решение на тези форсмажорни условия. Съдебната промяна остана не във фокуса на вниманието, само че се възобнови в сряда ", означи доктор Колев.

Запитан дали е положително решение европрокурорите да имат бюджет и постройка, той сподели, че " има разнообразни подходи за гарантиране на функционалната самостоятелност на всяка конструкция от правосъдната власт ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР