Решението на Върховния съд на Алабама, че замразените ембриони се

...
Решението на Върховния съд на Алабама, че замразените ембриони се
Коментари Харесай

Голяма болница в Алабама спира ин витрото, след съдийско решение, че замразените ембриони са деца

Решението на Върховния съд на Алабама , че замразените ембриони се смятат за деца и че човек може да бъде измамен под отговорност за инцидентното им заличаване . Това откри нов фронт в борбата за репродуктивната медицина в Съединени американски щати , написа „ BBC “.

Най-голямата болница в южната част на американския щат спря услугите си за инвитро оплождане (IVF) след решението, защото се притеснява, че може да бъде подложена на наказателно гонене.

Здравната система на Университета на Алабама в Бирмингам съобщи, че ще продължи да извлича яйцеклетки от яйчниците на дамите . Но съобщи, че ще спре идната стъпка в процеса на инвитро оплождане, при която яйцеклетките се оплождат със сперматозоиди, преди да бъдат вградени в матката.

„ Тъжно ни е, че това ще се отрази на опитите на нашите пациенти да се снабдят с бебе посредством инвитро “ , се споделя в изказването на водещия държавен снабдител на медицински услуги. Там се добавя:

„ Но би трябвало да преценим опцията нашите пациенти и нашите лекари да бъдат подведени под наказателна отговорност или да им бъдат наложени наказателни компенсации за това, че са следвали стандартите за грижи при лекуване с инвитро. “

Медицински специалисти и групи за отбрана на репродуктивните права предизвестиха, че решението може да има негативни последствия за лекуването на безплодието в Алабама и отвън нея. Консервативните групи приветстваха решението с аргумента, че даже най-малкият ембрион заслужава правна отбрана .

Защо се стигна до този правосъден развой и какво е решението на съда?

Делото е подбудено от иск за непозволена гибел , заведен от три двойки, чиито ембриони са били изгубени в клиника за оплождане през 2020 г. Пациент се е заблудил на мястото, където са се съхранявали ембрионите, боравил е с тях и инцидентно ги е изпуснал. В резултат на това ембрионите са били унищожени .

Двойките поискали да съдят Центъра за репродуктивна медицина и Асоциацията на мобилните лечебни заведения по силата на щатския Закон за непозволена гибел на малолетно лице. Този закон се отнася за ембриони, само че не обгръща съответно ембрионите, получени вследствие на инвитро оплождане. Съд от по-долна инстанция е постановил, че ембрионите не могат да бъдат квалифицирани като лице или дете и че искът за непозволена гибел не може да бъде удължен. Но в решението си Върховният съд на Алабама застава на страната на двойките и постановява, че замразените ембриони се смятат за „ деца “. В решението се споделя следното:

„ Законът за непозволена гибел се ползва за всички неродени деца, без значение от тяхното местоположение. “

Съгласявайки се с мнението на болшинството, висшият арбитър Том Паркър написа:

„ Още преди раждането всички човешки същества имат облика на Бога и техният живот не може да бъде погубен, без да се заличи неговата популярност. “

Какви са последствията за пациентите с неплодородие в Алабама?

Решението не не разрешава или лимитира инвитро оплождането и в действителност двойките, които са завели делото, интензивно са търсили процедурата. Но решението може да докара до комплициране по отношение на това дали някои аспекти на инвитро оплождането са законни според законодателството на Алабама, споделят специалисти. Ако ембрионът се смята за човек, това може да повдигне въпроси за това по какъв начин клиниките могат да го употребяват и съхраняват.

Ето какво сподели в свое изказване за “BBC ” Елизабет Смит , шеф на щатската политика в Центъра за репродуктивни права:

„ Не всички ембриони се употребяват и не могат да бъдат употребявани. Приемането на законодателство, предоставящо юридическа правосубектност на ембрионите, може да има пагубни последствия за потреблението на инвитро – просвета, на която доста хора разчитат, с цел да основат своите фамилии. “

Неяснотата към закона може да обхване и самите пациенти, които могат да се тормозят дали процедурата ще остане налична или законна. А Медицинската асоциация на щата Алабама сподели в изказване:

„ Значението на това решение се отразява на всички поданици на Алабама и евентуално ще докара до по-малко бебета – деца, внуци, племенници и братовчеди – защото опциите за репродуктивност стават лимитирани за тези, които желаят да имат семейство. “

Как това се отразява на дебата за абортите в Съединени американски щати?

Когато през 2022 година Върховният съд на Съединени американски щати анулира правото на аборт в цялата страна, той отвори вратата за щатите да основават свои лични закони по този въпрос. След това решение следените от демократите щати разшириха достъпа, до момента в който следените от републиканците щати го ограничиха. В Алабама към този момент има цялостна възбрана на абортите , на всички стадии от бременността.

Белият дом назова решението от Алабама „ тъкмо подобен безпорядък, какъвто чакахме, когато Върховният съд анулира решението „ Роу против Уейд “ и проправи пътя на политиците да диктуват някои от най-личните решения, които фамилиите могат да вземат “ .

Противниците на абортите също наблюдават от близко това решение. Въпросът по кое време ембрионът или плодът се смята за персона от правна позиция е фактор в доста щатски ограничавания на абортите. Алиансът за отбрана на свободата, консервативна християнска правна група, дефинира решението в Алабама като „ голяма победа за живота “ . Говорителката Денис Бърк разяснява пред медията:

„ Независимо от събитията, всеки човешки живот е скъп от момента на зачеването. Благодарни сме, че Съдът вярно е открил, че законът на Алабама признава тази фундаментална истина. “

Други деятели против абортите обявиха, че инвитрото не е толкоз явен етичен проблем в техните очи, спрямо спирането на бременността .

Ерик Джонстън, юрист, който е оказал помощ за правенето на конституционния текст на Алабама по отношение на абортите през 2018 година, съобщи пред “BBC ”:

„ Като цяло общността, подкрепяща живота, би споделила, че оплодените яйцеклетки се нуждаят от отбрана. “

Но той призна, че има двойки с възгледи срещу абортите, които са употребявали инвитро, с цел да имат деца, и сподели, че в никакъв случай не би ги осъдил. И добави:

„ Това е алтернатива, а алтернативата е нещо, за което нямаш приемлив отговор. “

Какво може да се случи в други щати?

Щатите в Съединени американски щати постоянно са склонни да възпроизвеждат законодателството си и Съединени американски щати са очевидци на този модел във връзка с абортите. Често щатите вземат образец един от различен за това какви закони или политики са минали сполучливо през законодателните органи или са издържали на правни провокации .

Въпреки че решението на съда в Алабама се ползва единствено в границите на щата, специалистите настояват, че в други щати може да се появят законодателни опити или правосъдни каузи, ориентирани към одобряване на концепцията, че замразените ембриони би трябвало да се смятат за деца или хора . Те обаче обявиха, че е малко евентуално този съответен случай да се окаже във Върховния съд на Съединени американски щати, както стана с въпроса за абортите, защото решението на Алабама е постановено от щатски съд и се отнася до пояснение на щатски, а не на федерален закон .

По данни на Центъра за надзор на болесттите през 2021 година в Съединени американски щати са родени 97 128 бебета вследствие на инвитро процедури .

Как това решение може да повлияе на политиката на Съединени американски щати?

Правото на аборт е печеливш въпрос за демократите, откогато Върховният съд на Съединени американски щати анулира решението по делото „ Роу против Уейд “, което гарантираше конституционното право на аборт досега на жизненост на плода, към 23-25 седмици.

След решението от Алабама претендентите на Демократическата партия могат да се кандидатират с платформа за отбрана на достъпа до лекуване на безплодието в Съединени американски щати.

Междувременно републиканските политици постоянно са на страната на религиозните консерватори , които желаят възбрана или ограничение на абортите в Съединени американски щати. Надеждата на републиканците за президентския пост Ники Хейли , единственият важен кандидат, останал в конкуренцията с Доналд Тръмп за партийната номинация, поддържа решението на Върховния съд на Алабама в четвъртък. Тя акцентира:

„ За мен ембрионите са бебета. Когато говорите за ембрион, вие говорите за това, че за мен това е живот и по тази причина разбирам от кое място идват, когато приказват за това. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР