Решението на Световната здравна агенция да класифицира аспартама като канцерогенен

...
Решението на Световната здравна агенция да класифицира аспартама като канцерогенен
Коментари Харесай

Решението на СЗО за аспартама ще има ограничен ефект върху Coca-Cola

Решението на Световната здравна организация да класифицира аспартама като канцерогенен ще има стеснен резултат върху Coca-Cola, считат анализатори, представени от Reuters.

Именно този неестествен подсладител се употребява в производството на диетичните артикули без захар на компанията, отбелязва организацията.

Този тип систематизиране на известната добавка от звеното за проучване на рак на СЗО ще накара всички по веригата – консуматори, хранителни компании, търговци на дребно и заведения за хранене да решат дали да се борят против решението или да търсят други възможности на най-известната газирана напитка в света.

За Coca-Cola, чиито нискокалорични артикули съставляват една трета от общите ѝ продажби през 2022 година, анализаторите настояват, че прекосяването към натурален подсладител може да бъде по-лесно, в сравнение с за доста други компании, които употребяват аспартам.

" Coca-Cola има една от най-хубавите индустриални и дистрибуторски системи в международен мащаб, които сполучливо са се справили с голям брой трудности в предишното, като налозите върху захарта и обвързваните с тях преформулирания ", сподели Чарли Хигс, асоцииран сътрудник в Redburn Ltd, компания за изследвания на потребителските артикули.

В предишното производители на питиета като Coca-Cola и PepsiCo са променяли съставките си, с цел да се съобразят с новите политически промени, добавя Reuters.

През 2012 година фирмите трансформираха индустриалния развой на карамеления оцветител в напитките си, с цел да отговорят на условията на калифорнийска самодейност, целяща да ограничи излагането на токсични химикали.

Пазарният анализатор Гжегож Дрозд от капиталовата компания Conotoxia Ltd съобщи, че прекосяването от аспартам към друга съставна част може да засегне краткосрочната доходност на Coca-Cola, само че не и да се стигне до внезапен спад в дълготрайния ѝ напредък заради историята на производството ѝ.

Въпреки това PepsiCo може да получи преимущество пред най-големия си съперник, защото към този момент е минала от аспартам към примес от сукралоза и калиев ацесулфам, съобщи CFRA Research. Компанията за първи път размени добавката в диетични газирани питиета в Съединени американски щати през 2015 година, само че я върна в някои артикули година по-късно. През 2020 година PepsiCo още веднъж отстрани аспартама, напомня Reuters.

Според информацията на организацията, аспартамът, употребен в артикули като диетичните газирани питиета на Coca-Cola и дъвките Exstra на Mars, този месец за първи път ще бъде включен в листата на Международната организация за проучване на рака (IARC) - изследователско звено на Световната здравна организация (СЗО), като " евентуално канцерогенен за хората ".

Решението на IARC не взема поради какво количество от даден артикул може да се употребява безвредно. Тази рекомендация се дава от обособен експертен комитет на СЗО по питателните добавки, прочут като JECFA (Съвместен експертен комитет по питателните добавки на СЗО и Организацията по издръжка и земеделие), наред с определенията на националните регулаторни органи.

Търговски организации от потребителската промишленост, чиито членове употребяват аспартам, побързаха да отхвърлят оценката на IARC.

" Заглавията биха могли да окажат негативно влияние върху размера на продажбите на нискокалорични газирани питиета, което в действителност зависи от това какъв брой внимание ще притегли историята ", изясни Гарет Нелсън, старши анализатор в CFRA Research.

" Смятаме, че този отчет евентуално ще накара фирмите за питиета и комерсиалните групи да оспорят констатациите и да заменят подсладителите в своите предписания със стевия ", добави той.

Според него, фирмите евентуално са почнали да тестват предписания, с цел да подсигуряват, че усетът на продуктите им остава непрекъснат.

За да бъдат сигурни, анализаторите обявиха, че потребителските компании може да не се втурнат незабавно да трансформират формулите, а да изчакат организациите за храни и медикаменти да вземат отношение към оценката на IARC.

Отделен въпрос е какъв брой бързо могат да се създават други типове подсладители в задоволителни количества, с цел да се обезпечат заместители, защото аспартамът, който от десетилетия е съществена съставна част на пакетираните храни, е един от най-широко употребяваните подсладители в света.

Регулаторните органи са го разрешили за приложимост в международен мащаб след обзор на всички налични доказателства, до момента в който огромните производители на храни и питиета от десетилетия пазят потреблението му.

" Аспартамът се употребява като натоварен подсладител повече от 30 години в Обединеното кралство. Обикновено той се употребява в централизация до 500 mg/литър, само че на процедура е по-малко, защото се употребява в смеси с калиев ацесулфам ", съобщи Том Сандърс, почетен професор по хранене и диететика в Кралския лицей в Лондон, представен от Reuters.

Въпреки това, през последните години някои огромни компании започнаха да отстраняват или понижават наличието на аспартама в своите артикули заради опасенията на консуматори и здравни експерти.

През 2014 година General Mills размени аспартама в Yoplait Light с подсладителя, необятно прочут като Splenda. На опаковките на шоколада Zero Sugar, създаван от Hershey's е посочено, че e " без аспартам ".

Преодоляването на навика обаче е предизвикателство.

Подсладителите имат разнообразни равнища на наслада и цена,  и съставляват разнообразни химични съединения, което затруднява простата подмяна на съставките.

Аспартамът, да вземем за пример, е към 200 пъти по-сладък от захарта и коства повече от захарина, почти колкото сукралозата и по-малко от стевията, изяснява  източник от промишлеността за подсладители.

" Трябва да се прегледа срокът на валидност, по какъв начин реагира на съхранението и хиперактивното сушене, както и на нагряването, обработката на храната и така нататък ", сподели източникът. " Така че не е наложително аспартамът да може да бъде сменен 1:1 с който и да е подсладител ".

Продажбите на някои газирани питиета и сладки храни и питиета понижават от повече от десетилетие, защото от ден на ден консуматори се тормозят, че употребяват прекалено много захар, а други се отхвърлят от диетични артикули точно заради опасения, свързани с подсладителите, добавя организация Reuters.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР