Решението на Общото събрание /ОС/ на БАН, което е съгласувано

...
Решението на Общото събрание /ОС/ на БАН, което е съгласувано
Коментари Харесай

До 31 декември се закрива НИМХ, от 1 януари създават нов институт към МОН

Решението на Общото заседание /ОС/ на Българска академия на науките, което е в съгласие с Министерството на образованието и науката /МОН/, е от 1 януари 2019 година огромна част от Национален институт по метеорология и хидрология - цялата оперативна активност, да премине към новата организация, която ще бъде основана към МОН. Това съобщи ръководителят на Общото заседание на Българска академия на науките проф. Евелина Славчева, запитана какво следва отсега нататък сред Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките.

Бившият шеф на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов сподели през вчерашния ден на конференция в МОН след среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, че метеоролозите са обезпокоени от решението за незабавно и срочно закриване на Национален институт по метеорология и хидрология от Общото заседание на Българска академия на науките. Проф. Брънзов сподели, че на 26 октомври в Национален институт по метеорология и хидрология е получено писмо, в което се оповестява, че Оценка за съвместимост е разкрило процедура за закриването на Национален институт по метеорология и хидрология и дава период от 10 дни, в случай че от Национален институт по метеорология и хидрология имат възражения, осведоми Българска телеграфна агенция.

Има учени от Национален институт по метеорология и хидрология, които желаят да останат да работят в Българска академия на науките и поради това започваме процедура за откриването на ново научно звено към Академията, сподели проф. Славчева. Същевременно в края на декември - до 31 декември, би трябвало да закрием Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките, с цел да може тези учени, които желаят, с цялата оперативна активност да преминат в новото звено. Затова Общото заседание на Българска академия на науките работи за едновременното протичане на тези три паралелни процеса, два от които са в нашите пълномощия. От 1 януари се основава нов институт към МОН, основава се и ново научно звено в Българска академия на науките, което съгласно броя на учените, ще бъде или институт или профилирано научно звено, само че и се закрива досегашният Национален институт по метеорология и хидрология п, с цел да се открие НИМХ-МОН, изясни проф. Славчева.

Тя сподели, че откакто стартира процедурата по закриването, би трябвало в Национален институт по метеорология и хидрология да бъдат известени и в десетдневен период да създадат възражения, в случай че желаят. "Някой евентуално е подвел министъра на образованието, че планираме по-ранно закриване на института - преди откриването на новите две звена. Това е безусловно погрешно и ние се придържаме към нашите договорености, това са безусловно неоснователни страхове. И без значение, че официално оттеглихме подписите си към съглашението, ще продължим да изпълняваме тази процедура. Ще осъществим всички поети отговорности и на 31 декември този институт ще престане да съществува, а от 1 януари ще се открият новите два института ", разяснява проф. Евелина Славчева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР