Решението на Конституционния съд, посредством което Указът на президента Румен

...
Решението на Конституционния съд, посредством което Указът на президента Румен
Коментари Харесай

Слави Василев: Президентът отново ще победи кандидата на ГЕРБ

Решението на Конституционния съд, чрез което Указът на президента Румен Радев за назначението на Кирил Петков за министър се оказа противоконституционен, е много сложен проблем. По няколко аргументи – преди всичко, ние сме в интервал на предизборна акция. Тази информация ще повлияе по някакъв метод, може би отрицателно. Не би следвало съдът да става част от политическия развой в тази страна. Конституционен съд на процедура стана част от политиката в България.

Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът Слави Василев.

По думите му в случай че духът на наредбата в конституцията е да защищити България от непознати сътрудници, които да работят в непозната изгода, няма действителни учредения да се счита, че Кирил Петков е канадски сътрудник. Политологът акцентира, че откакто българският съд е постановил, че Петков е подписал документ с погрешно наличие, значи това е по този начин и не предстои на безусловно никакъв коментар. Според специалиста проблемите в България са доста по-сериозни.

Василев изрази мнение, че решението на Конституционния съд няма да се отрази на Румен Радев с оглед упоритостите му за втори мандат. Според него престижът, който президентът е построил в очите на хората, е построен въз основа на неговата поредност и политиките, които е заемал като държавен глава. Казусът с Кирил Петков не би могъл да разклати публичното доверие у президента, счита Василев. Запитан по какъв начин решението на Конституционен съд ще се отрази на Политическа партия „ Продължаваме промяната “, специалистът отговори:

„ Много зависи каква самостоятелна оценка всеки един български жител ще даде на тази обстановка. Българинът като цяло е много сензитивен към всичко, което излиза отвън закона, изключително що се отнася до политици и кандидат-политици. Това може би има капацитет да повлияе отрицателно на Кирил Петков, който до този миг се декларира като лице, което би могло да реализира въпросната смяна, за която улицата жадува. Имиджът, който той има и посланията, които насочи като министър, точно дават отговор на упованията на хората що е то един политик, що е то един министър и по какъв метод той се разпорежда с неговите отговорности “, изясни политологът.

Василев направи оценка на работата на Кирил Петков като министър и я окачестви като „ добра “. По думите му точно свършеното от Петков и Асен Василев им дава шанса да се изстрелят до втора политическа мощ, както демонстрират последните социологически изследвания. Според него казусът дали Петков е бил канадски жител или не сега на попълването на декларацията, не е толкоз значим.

Запитан дали обстановката с ковид и въвеждането на новите противоепидемични ограничения ще се отрази на изборния развой и дали ще понижи изборната интензивност, политологът изясни, че служебното държавно управление се старае да не замрази живота ни още веднъж – напъните били ориентирани напълно към това да не се вкара нов локдаун.

„ Властта сигурно прави всичко допустимо, с цел да можем ние да вървим на работа, децата да вървят на учебно заведение, и животът да продължи да върви. Ако не ни затворят до изборите, считам, че ноември месец е един добър месец за избори, това не е лятото, както бяха последните парламентарни избори, и аз предвиждам една висока изборна интензивност или относително висока в порядъка, в който сме привикнали да гледаме. Може би малко над 50%, в случай че, несъмнено, не ни затворят. Не считам, че зеленият документ и ниската имунизация са главният проблем на българите. Основният проблем е мизерията, бедността и корупцията “, сподели още Василев.

Относно назначението на президента Румен Радев на Янаки Стоилов за парламентарен арбитър, специалистът съобщи, че някогашният към този момент правосъден министър е потвърдил своята подготвеност и професионализъм на поста, който е заемал и то в няколко сериозни момента.

„ По всичко проличава, че той би бил един добър парламентарен арбитър, още повече, че Конституционен съд се нуждае може би от някакво осъвременяване. Смятам, че това е една добра кандидатура, тъй като професионализмът на Янаки Стоилов не предстои на никакъв коментар. Неговият правоприемник почтено казано не го познавам, само че откакто му е бил заместител, можем да чакаме една поредна политика в Министерството на правораздаването “, добави Василев.

Във връзка с непрекъснатите словесни престрелки сред президента Радев и водача на Политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов, политологът разяснява, че острата позиция на Борисов е безусловно разумна и е обвързвана с това, че точно Радев е този, който е победил ГЕРБ на изборите.

„ Сега наподобява, че още веднъж президентът ще победи претендента на ГЕРБ – проф. Анастас Герджиков – и това, несъмнено, провокира известна фрустрация у Бойко Борисов, който не обича да губи. От друга страна, постоянно политиката е конфликт на персони. Основните персони в българската политика не престават да бъдат Румен Радев и Бойко Борисов, нищо, че единият е президент и декларира своята отговорност, а другият към този момент не е министър-председател, само че продължава като че ли да тежи доста в обществото. Този конфликт ще продължи да бъде съответстващ, до момента в който не се образува ново болшинство в идващото 47-мо Народно заседание “, посочи той.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР