Решението е част от мерките на МС срещу икономическите последици

...
Решението е част от мерките на МС срещу икономическите последици
Коментари Харесай

Правителството одобри гарантиране на безлихвени кредити до 4500 лв. за лишените от работа

Решението е част от ограниченията на Министерски съвет против икономическите последствия от разпространяването на COVID-19
Правителството утвърди „ Програма за гарантиране на безлихвени заеми в отбрана на хора, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от COVID-19 “

С друго държавно решение, взето на днешното изключително съвещание на Министерски съвет, се пренасочват средства от европейските структурни фондове към оперативни стратегии, оповестява Министерски съвет.

Правителството одобри решение за одобрение „ Програма за гарантиране на безлихвени заеми в отбрана на хора, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от COVID-19 “. Тя е създадена от „ Българска банка за развиване “ АД и е с бюджет от 200 милиона лв.. Програмата ще бъде обезпечена със средствата от нарастването на капитала на „ Българска банка за развиване “ АД.

В Програмата се съдържат изискванията, на които би трябвало да дават отговор физическите лица, с цел да получат финансиране, както и самият механизъм за кредитирането посредством финансовата поддръжка на „ Българска банка за развиване ” АД. Това е антикризисна мярка за отбрана на хората в изискванията на пандемия и oбявeнoто c рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 13 мaрт 2020 година извънрeднo пoлoжeние.

Всяко лице, което дава отговор на изискванията, ще има право на един заем по Програмата до 4 500 лева За него ще може да кандидатства до 31.12.2020 година. Не се планува обезпечаване на обезпечения като изискване за отпущането на заемите. Кредитите ще са със период до 5 години, с най-малко 6 и не повече от 24 месеца гратисен интервал. Лицата ще имат право на предварително погасяване на дълга без да се дължи такса/комисиона за това.

Решението е част от ограниченията, които Министерският съвет подхваща за превъзмогване на икономическите последствия от разпространяването на COVID-19. То цели запазването на заетостта и икономическото богатство на трудещите се в обстановка на внезапен спад в икономическата интензивност, затваряне на предприятия, заплаха от всеобщи банкрути, междуфирмена и обществена задлъжнялост.

Кабинетът одобри и друго решение, с което се преразпределя приносът от Европейските структурни и капиталови фондове посредством прекачване на средства сред оперативните стратегии 2014-2020 година в поддръжка на ограничения, целящи минимизиране на негативните последствия от епидемиологичното разпространяване на COVID-19. Към оперативните стратегии за развиване на човешките запаси и конкурентоспособност се пренасочва запас от други стратегии в размер на над 233 млн. лв.. С тези средства ще се финансират схеми за краткотрайна претовареност и ще се обезпечи оборотен капитал и ликвидност на дребни и междинни предприятия като краткотрайна мярка в отговор на рецесията.

Наред с трансферираните от други оперативни стратегии средства, Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “, Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ и Оперативна програма „ Региони в напредък “ ще насочат и собствен вътрешен, неразпределен запас от недоговорени средства и спестени такива от настоящи интервенции в отговор на рецесията.

По този метод се образува финансов пакет от европейски средства от над 870 млн. лв., с който ще бъдат финансирани ограничения в областта на опазването на здравето и от социално-икономически темперамент за поддръжка на директно засегнатите от рецесията лица и предприятия.

Проектите на признатите две държавни решения бяха импортирани като спомагателни точки на днешното изключително съвещание на Министерския съвет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР