Решението бе оповестено снощи от китайската новинарска агенция Синхуа, след

...
Решението бе оповестено снощи от китайската новинарска агенция Синхуа, след
Коментари Харесай

Турбуленции в армейския елит на Китай: ексминистър в неизвестност, изключени от парламента военни

Решението бе оповестено нощес от китайската новинарска организация Синхуа, след съвещание на Централния комитет на Китайската комунистическа партия. Понастоящем към момента не се знае за какво е било взето.

Висшите ешелони на китайските въоръжени сили наподобява минават през интервал на преструктуриране, откакто в края на август някогашният министър на защитата Ли Шанфу изчезна от общественото пространство и през октомври бе обявено, че е отхвърлен от поста си.

Вчера бе обявено, че за министър на защитата е назначен Дун Цзюн, с което бе комплициран завършек на интервала, през който значимият министерски пост е незает.

Новият министър до момента беше пълководец на китайските военноморски сили - пост, който заемаше от август 2021 година, отбелязва Агенция Франс Прес.

Назначението на Дун, излъчено от китайските депутати, е в подтекста на обновяването на армията, осъществявано от президента Си Цзинпин в границите на тактиката за превръщането на Китай в преобладаваща международна мощ - цел, която тревожи доста от прилежащите страни, показва Ройтерс.

Длъжността на китайския министър на защитата се показва в това да бъде представително лице на китайската Народоосвободителна войска във връзките с медиите и с задграничните армии.

За разлика от други страни в Китай военното министерство няма значима роля при определянето на отбранителната политика или в ръководенето на армията. Тези области са напълно под контрола на Централната военна комисия - елитна група от хора, ръководена от държавния водач Си Цзинпин.

Предишният китайски министър на защитата Ли Шанфу на среща на Шанхайската организация за съдействие
Снимка: AP/БТА

Основен акцент от активността на китайския министър на защитата е да работи по взаимоотношенията със Съединени американски щати по отношение на намаляването на заплахата от спор, обвързван с Тайван и с Южнокитайско море. Това са две противоречиви тематики, опълчването по които нараства в последните години, отбелязва Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън и Си Цзинпин се споразумяха по време на срещата им в Сан Франциско предишния месец да възобновят военната връзка на високо ниво. Тя беше прекратена, когато тогавашната председателка на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси посети самоуправляващия се остров Тайван през август предходната година.

Като резултат Военноморските сили на Съединени американски щати означиха, че са " въодушевени " от вероятността за възстановяване на оперативните връзки с китайските военни в изискванията на районно напрежение. Но към момента е належащо да се работи за уточняване на идващите стъпки, съобщи в последните дни на ноември адмирал Лиза Франчети, шеф на оперативния отдел на Военноморските сили на Съединени американски щати, представена от Ройтерс.

Преди седмица пък Лю Чжънли, шеф на Обединения щаб на Централния боен съвет на Китай, съобщи, че ключът към развиването на здрави, постоянни и устойчиви военни връзки сред Съединени американски щати и Китай е в това Вашингтон да има " вярно схващане " за Пекин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР