Решаваща седмица за съдебната система. След като кандидатът за премиер

...
Решаваща седмица за съдебната система. След като кандидатът за премиер
Коментари Харесай

Ще стартира ли процедурата по отстраняване на главния прокурор?

Решаваща седмица за правосъдната система . След като претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел разгласи, че ще върви към премахване на основния прокурор , процедурата беше задействана от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет.

По непотвърдена информация Иван Гешев нощес се прибра в България. По процедура следва настояването за отстраняването му от поста да му бъде връчено.

Според члена на Висшия правосъден съвет /ВСС/ Атанаска Дишева до края на май е допустимо да завърши процедурата в Съвета по искане за освобождение на основния прокурор Иван Гешев .

Пред „ БНР “ Дишева напомни, че откакто на Гешев бъде връчено предлагането на шестимата членове на кадровия орган, той разполага със период от една седмица за мнение и искане за събиране на доказателства . След това би трябвало да бъде планувано съвещание по редовността и допустимостта на предлагането и по-късно следва разглеждане и гласоподаване всъщност.

Според нея чуването, дебатите и гласуването по предлагането за предварително освобождение е допустимо да минат единствено в едно съвещание. Нужни са 17 гласа , с цел да бъде признато предлагането.

Дишева не изключи опцията, в случай че това Народно заседание „ се задържи “, да бъдат определени нови членове на Висш съдебен съвет, а в случай че Гешев бъде освободен, сегашният състав на Висш съдебен съвет най-малко да стартира нова процедура по желание на основен прокурор.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР