Решаването на спора с РСМ започва с правата на българите

...
Решаването на спора с РСМ започва с правата на българите
Коментари Харесай

Македонски българин с остро писмо към премиера. Причината

Решаването на разногласието с РСМ стартира с правата на българите там. Това написа в свое послание към българския министър председател Кирил Петков Илия Стояновски, съобщи през днешния ден.бг.

Ето част от истинския тест на писмото.

" Г-н Кирил Петков, след вашето посещаване в Скопие, президента на Северна Македония, Стево Пендаровски си разреши да каже че ние, македонските българи, правата би трябвало да си ги търсим в Македония или в Стразбург. Ще ви дам няколко образци на систематичния тормоз които бяха подложени наши съграждани, баби и предци, татковци и майки, не в Югославия, а в съвремена Македония, след 1991 година, с последна цел на техните управляващи да изтрият всякакво българско схващане в хората.

В подобен случай по какъв начин тези хора да си търсят правата в страна която ги тормози на мен не ми е ясно? Как тези хора да си търсят правата в Стразбург, в случай че и юриста които би трябвало да ги движи тези неща е под наблюдаване на някогашната УДБА и в случай че си хване работа да пази унизен българин заплашван е че ще си загуби лиценза за юрист? Това се случи със случая на Йован Стояновски.

Г-н Петков, множеството от тези хора по това време, писаха писма и до държавните управления в София. Има архиви и можете да ги видите. Ще наброя като имена единствено част от репресираните българи, а вие питайте по-старите сътрудници да ви изясни защо става дума. Може би тогава сте били в Канада и не сте се интересували какво става в Македония.

Георги Калаузаров, Живко Петрушев, Крум Чушков, който под псевдонима К. Велешки, изпрати писмо до българския президент Желю Желев, в което декларира: „ Пиша Ви всичко от името на 10 хиляди репресирани българи във Вардарска Македония, освен да Ви уведомя какво става там, само че и да Ви помоля от тяхно име да бъде радикално изменена политиката на България във връзка с Македония… Ние желаеме България ясно и изрично да се застъпва на всички места за нашите права като българи…

В Македония българската национална идея не е изгубена – назад – в този момент още веднъж се възражда и ние желаеме това възобновление да обхване целия български народ “. Това господин Петков, не е писано в Югославия, а в самостоятелна Македония. Нима нямало репресии над българи? Още оттогава сме си искале правата като такива и в този момент когато имаме късмет, когато президента Радев е на наша страна, вие предавате нас, македонските българи.

Като българин от Македония ще ви кажа, че решаването на разногласието с Македония би трябвало да стартира с правата на българите в Македония и да върви обратно към историята. Доколкото вие не го спазвате този принцип, а си вършиме бизнес срещи в Скопие и търсите решението в самолетните линии, или другояче казано, от историята напред към днешна дата, до края на преговорния развой, в Македония може и да няма повече жив българин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР