Републиканските кандидати се борят да бъдат водеща алтернатива на фаворита Тръмп

...
Републиканските кандидати за президент, които се състезават да бъдат водещата
Коментари Харесай

Републиканските кандидати за президент, които се състезават да бъдат водещата алтернатива на фаворита Доналд Тръмп, се бориха – понякога горчиво – за правата на абортите, подкрепата на САЩ за Украйна и бъдещето на партията по време на първия първичен дебат от кампанията през 2024 г.

Но относно това, което може би е най-последователният избор, пред който е изправена партията, почти всички се наредиха зад Тръмп, като казаха, че биха подкрепили бившия президент, ако той е техен кандидат, дори ако той бъде осъден в съда, тъй като е изправен пред множество наказателни обвинения.

Това беше напомняне за властта, която Тръмп продължава да упражнява в партията, дори когато той избра да пропусне дебата, проведен в Милуоки, настоявайки, че няма смисъл да участва, като се има предвид неговото командно ръководство.

С по-малко от пет месеца преди фракционните събрания в Айова да дадат тласък на процеса на номинация за президент на Републиканската партия, дебатът беше критичен момент за кандидатите, които се опитваха да пробият и да се появят като алтернатива на Тръмп в надпреварата. За губернатора на Флорида Рон ДеСантис, който обяви кампанията си през май с голяма фанфара, но оттогава се бори да спечели сцепление, това беше шанс да докаже, че заслужава да запази второто си място.

Но ДеСантис понякога беше засенчен от кандидати с по-ниски гласове, включително бившия вицепрезидент Майк Пенс, бившия губернатор на Ню Джърси Крис Кристи и технологичния предприемач Вивек Рамасвами, които се опитаха да използват събитието, организирано от Fox News, за да се представят на милиони зрители и да създадат вид вирусен момент, който може да предизвика нов импулс, докато кампанията навлиза в критичната си следваща фаза.

Докато кандидатите многократно се заплитаха — често говореха за модераторите Брет Байер и Марта Маккалъм, които се опитваха да запазят контрола — всички освен двама казаха, че ще подкрепят Тръмп като номиниран, дори ако в крайна сметка се окаже осъден престъпник.

Въпросът дойде почти час след дебата и ден преди Тръмп да се предаде в Джорджия по обвинения в опит да отмени изборите в щата през 2020 г.

Модераторите изглеждаше извинително дори да повдигне въпроса за потенциално лишен от свобода номиниран, като каза, че ще прекарат само „кратък момент“ в обсъждане на това, което нарекоха „слона, който не е в стаята“, което предизвика освирквания от публиката.

„Някой има за да спрете да нормализирате неправилното поведение. Независимо дали вярвате или не, че наказателните обвинения са правилни или грешни, поведението е под длъжността президент на Съединените щати“, каза Кристи, който се очерта като един от най-острите критици на Тръмп и беше един от само двамата кандидати, които не го направиха вдигат ръце на въпрос дали биха го подкрепили. Кристи беше незабавно освирквана.

ДеСантис, който е на второ място след Тръмп, беше сред онези, които вдигнаха ръка. Той каза, че Пенс е „изпълнил дълга си“ на 6 януари 2021 г., когато отказа да се съгласи с противоконституционната схема на Тръмп за отмяна на вота, но въпреки това притисна домакините да продължат напред.

„Тези избори не са за януари. 6, 2021 г. Това е около 20 януари 2025 г., когато следващият президент ще встъпи в длъжност“, каза той.

Събитието в най-гледаното време се разигра в момент на равносметка за Републиканската партия.

Тръмп е непосилно ранен фаворит в надпреварата, което повдига сериозни въпроси за това дали партията ще има много конкурентни първични избори. И все пак уязвимостта на Тръмп в общи избори е ясна, особено след четири криминални обвинения, които го обвиняват в натрупване на секретни документи, заговор за отмяна на изборите през 2020 г. и извършване на тайни парични плащания на порноактьор и други жени.

И все пак Тръмп стои в Първичните само се увеличиха с увеличаването на обвиненията, оставяйки Републиканската партия на път - с изключение на зашеметяващо пренареждане - да номинира кандидат, който да влезе в надпреварата срещу президента Джо Байдън, демократ, в потенциално слаба позиция. Анкета този месец от Центъра за изследване на обществените въпроси на Асошиейтед прес-NORC установи, че 64% от американците е малко вероятно да подкрепят Тръмп, ако той е номиниран от Републиканската партия, включително 53%, които казват, че определено не биха го подкрепили, и 11%, които казват, че вероятно биха не го подкрепи през ноември 2024 г.

Тръмп, който отдавна каза, че смята, че би било глупаво да участва, като се има предвид доминиращата му преднина в надпреварата, последва със заплахата си да пропусне събитието на Fox в удар по мрежата, която го беше ухажвала частно и публично да се появи. Вместо това Тръмп записа предварително интервю с бившия водещ на Fox Тъкър Карлсън шапката беше публикувана в платформата, известна преди като Twitter точно преди началото на дебата.

„Да седя там час или два часа, каквото и да става да бъдеш и да бъдеш тормозен от хора, които дори не трябва да се кандидатират за президент? Трябва ли да правя това в мрежа, която не е особено приятелска към мен?“ Тръмп каза в интервюто.

Шоуто продължи без Тръмп и демонстрира остри разделения в партията по въпроси, включително войната между Русия и Украйна след инвазията на Русия преди близо 18 месеца. Както ДеСантис, така и Рамасвами казаха, че се противопоставят на повече финансиране за Украйна, твърдейки, че парите трябва да се изразходват за обезопасяване на границата на САЩ срещу трафика на наркотици и хора.

„Като президент на Съединените щати вашето първо задължение е да защитавате нашата страна и нейния народ, ”, каза ДеСантис.

Рамасвами сравни подкрепата за Украйна със злополучната военна интервенция на САЩ в Ирак и Виетнам.

„Истината е, че днес Украйна не е приоритет за Съединените американски щати“, каза той .

Кристи, бившият посланик в ООН Ники Хейли и Пенс определят подкрепата за Украйна като морално задължение и императив на националната сигурност, предупреждавайки, че руският президент Владимир Путин ще продължи агресията си, ако успее в Украйна, потенциално заплашвайки съюзниците на САЩ.

„Всеки, който мисли, че не можем да разрешим проблемите тук, в Съединените щати и да бъдем лидер на свободния свят, има малко мнение за най-великата нация на земята“, каза Пенс.

Кандидатите също се оплитаха около абортите, подчертавайки предизвикателствата на партията по въпроса, след като Върховният съд отмени Ро срещу Уейд миналата година. Всички кандидати, идентифицирани като „за живота“, но се различаваха по въпроса кога трябва да влязат ограниченията, след като съдът прекрати конституционното право на аборт, което доведе до вълна от ограничения в ръководените от републиканците щати.

ДеСантис отново отказа да каже дали подкрепя федерална забрана.

„Ще застана на страната на живота. Вижте, разбирам, че Уисконсин ще го направи различно от Тексас. Разбирам, че Айова и Ню Хемпшир ще бъдат различни, но аз ще подкрепя каузата на живота като губернатор и като президент“, каза той.

Хейли отново се аргументира за консенсус, като каза, че приемането на федерална забрана би било много малко вероятно без повече Републиканци в Конгреса.

„Консенсусът е обратното на лидерството“, отхвърли Пенс, който превърна противопоставянето си на правата на абортите в централен принцип на своята кампания. Пенс подкрепя федерална забрана за аборт на шест седмици, преди много жени дори да разберат, че са бременни, и призова полето да подкрепи национална забрана като минимум от 15 седмици.

Въпреки че ДеСантис очакваше да бъде на върха като фаворит на сцената, кандидатите съсредоточиха ранните си атаки върху Рамасвами, който се издигаше в социологическите проучвания.

„Сега не е време за обучение на работното място. Не е нужно да привличаме новобранец. Не е нужно да привличаме хора без опит,” каза Пенс, опитвайки се да се позиционира като най-опитния на сцената.

Кристи също се включи в Рамасвами.

„Вече имам достатъчно тази вечер човек, който звучи като ChatGPT, който стои тук“, каза той, наричайки го „аматьор“.

„Прегърни ме точно както направи с Обама“, отвърна Рамасвами – препратка към прегръдката на Кристи с бившия президент след като буря опустоши щата му.

Хейли, единствената жена на сцената, се опита да се издигне над сблъсъка.

„Мисля, че точно това е причината, поради която Маргарет Тачър каза: „Ако искате нещо да бъде казано, попитайте мъж. Ако искате нещо да бъде направено, помолете жена,” каза тя.

Дебатът се проведе във Fiserv Forum в центъра на Милуоки, арената, която е дом на баскетболния отбор Милуоки Бъкс. Градът ще бъде и мястото на републиканската конвенция през следващото лято, знак за статута на първостепенно бойно поле на щата.

На сцената бяха още сенаторът от Южна Каролина Тим Скот, бившият губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън и губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргум, който беше хоспитализиран след нараняване на ахилесовото си сухожилие, но въпреки това избра да участва.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР