Република Северна Македония систематично нарушава Договора за добросъседство с България

...
Република Северна Македония систематично нарушава Договора за добросъседство с България
Коментари Харесай

Захариева: Северна Македония систематично нарушава Договора за добросъседство

Република Северна Македония систематично нарушава Договора за добросъседство с България по време на договарянията за одобрение на участието на страната в Европейския съюз. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева на конференция в Министерство на външните работи.

Захариева се възползва от момента, с цел да призове българските жители в Австрия да съблюдават рекомендациите на локалните управляващи след терористичната офанзива във Виена, лишила живота на четири души.

„ За страдание в последната година следим трайно и редовно неспазване на Договора и въобще не приказвам единствено за историческата комисия. Република Северна Македония не желае да се придържа към формулата за езика в Договора и се вършат спънки пред български вложители “, сподели Захариева.

Тя акцентира, че при сходни интернационалните контракти постоянно може да се откри метод за заобикаляне на споразуменията, само че това в тази ситуация не е в интереса на западната ни съседка.

„ Позицията на премиера и българското държавно управление е доброжелателна, само че няма да толерира антибългарската акция. Би било мъчно за целия Европейски съюз да имаме отворени въпроси. И сега има такива образци, които не са приятни. Все още има късмет, с цел да реализираме единодушие по преговорната рамка. Не е доста време, само че фактът, че немското председателство е ангажиране, дава положителни индикации. Би било най-много във щета на Скопие, в случай че не желаят да се впишат в избраната рамка. Има страни в Европейски Съюз, които не са чак толкоз добре настроени за разширението на границите на Съюза “, сподели министър Захариева.

Първият ни посланик благодари на немското председателство, което работи интензивно към доближаването на двустранните връзки със Северна Македония.

Екатерина Захариева разкритикува и едностранното спиране на преговорния развой от Скопие с аргумента за осъществяване на избори. Тя напомни, че в България годишно се вършат някакви избори - локални, национални, европейски и т. н., само че страната ни в никакъв случай не си е разрешила сходни дейности.

„ Надявам се договарянията да продължат с благосклонност и без операции “, приключи Захариева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР