Репресираните ще могат да откупуват до 3 години осигурителен стаж,

...
Репресираните ще могат да откупуват до 3 години осигурителен стаж,
Коментари Харесай

Окончателно: Репресираните могат да си купят до 3 г. стаж

Репресираните ще могат да изплащат до 3 години застрахователен стаж, който ще им се признава за пенсиониране по особения случай. Това одобри ръководещото болшинство, откакто през днешния ден в дневния ред на Народното събрание изключително влезе смяна в Кодекса за обществено обезпечаване, текстът в която е подписан от Делян Пеевски, Бойко Борисов, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Деница Сачева и депутати от Движение за права и свободи.

Законопроектът мина през парламентарната зала за по-малко от час и на първо, и на второ четене. Първият избор на текста мина със 119 гласа " за ", 18 " срещу " (БСП и единствените двама, дали своят вот от " Възраждане " ) и 8 въздържали се (ИТН и един от ПП-ДБ). Прегласуването бе сходно, а за второ четене промените минаха с гласовете на 115 депутати, 16 " срещу " и двама, които се въздържаха.

Както " 24 часа " към този момент писа, смяната е написана в член 68, алинея 3 и за хората без задоволително застрахователен стаж. По този член човек може да се пенсионира единствено с 15 година автентичен застрахователен стаж, само че когато навърши 67 година За него обаче се изисква автентичен стаж, а не застрахователен. Затова и пенсиониращите се по този член не могат като останалите да си купуват до 5 година недостигащ стаж.

Новите промени засягат репресирани хора, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което навършилите 16 години не са работили, тъй като са били интернирани.

Бившият обществен министър и сегашен народен представител от Българска социалистическа партия Георги Гьоков сигнализира, че още веднъж се основава неправда. " Давайки опция избрани групи лица да си купуват автентичен стаж, опонира на правилата на осигурителните правила и на равнопоставеността ", ядоса се той.

Цвета Рангелова от " Възраждане " пък предизвести, че се прави специфичен закон единствено за към 150-200 индивида. " Това в случай че не е лобизъм, здраве му кажи. Твърдите в претекстовете, че репресирани могат да си купят недостигащ застрахователен стаж, защото след пандиза намирането на работа било затруднено. Мотивите ви са имагинерни и общи. Излезте и кажете, какъв брой тъкмо са тези хора, на каква възраст са. От 1989 година до момента, това са към този момент 35 години. По каква причина за този интервал те не са съумели да се осъществят на пазара на труда? ", попита тя (не)коалицията.

Цветан Предов от Има Такъв Народ също изиска да знае кои са тези 150-200 индивида, към които са ориентирани текстовете. И уточни, че зам.-министър е предизвестил, че се основава казус. " Искам да чуя вашата обосновката за този законопроект. Жалко е да има принуда, без значение каква е, само че не е добре тази принуда да не се употребява за политически цели ", означи той.

От името на вносителите Севим Али изясни, че желали да оказват помощ на " дребна група лица, борили се за демокрацията в България, попаднали под ударите на репресивния уред и на тоталитарната страна ". Според неговите сметки, в случай че 200 репресирани души се пенсионират по новия ред тази година, това ще коства не повече от 1 млн. лева за бюджета на ДОО. " Само за съпоставяне, за тази година Фонд " Пенсии " е над 21 милиарда лв.. Ние сме закъснели с цели 40 година да има промени в КСО да компенсираме български жители, които са си дали живота за демокрацията в България ", настоя той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР