Репресирани хора, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери

...
Репресирани хора, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери
Коментари Харесай

Репресирани, които са били в лагери, да могат да си купят до три години недостигащ осигурителен стаж, предлагат от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Репресирани хора, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което навършили 16 години не са работили, тъй като са били интернирани, да имат опция да закупят до три години недостигащ застрахователен стаж със възнаграждение, плануват промени в Кодекса за общественото обезпечаване (КСО). Това демонстрира информация на интернет страницата на Народното събрание. Законопроектът е подписан от Бойко Борисов, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Делян Пеевски и други народни представители.

Вносителите оферират за застрахователен стаж при пенсиониране на хора по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица да се зачита и времето, което не доближава като застрахователен стаж за придобиване право на пенсия по член 68 алинея 3 на КСО, уреждащ правото на пенсиониране, само че не повече от три години, в случай че за това време са импортирани осигурителни вноски.

В претекстовете вносителите показват, че във връзка с хората, попадащи в обсега на Закона за политическата и гражданска реабилитация на репресирани лица, наредбите на КСО не дават опция за закупуване на недостигащ застрахователен стаж, което не дава отговор на правилата за равнопоставеност, залегнали в Държавното публично обезпечаване.

Те са общовалидни и не е редно една група обезпечени да имат право да закупуват недостигащ застрахователен стаж, а други обезпечени да нямат тези права, пишат създателите на плана от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи. Според тях е налице неравнопоставеност, по тази причина задачата на актуалните текстове е тя да бъде поправена.

Промените засягат нарастване на новоотпуснатите пенсии средногодишно с 200 души, се добавя в претекстовете. При състояние, че средногодишно право на пенсия получават към 90 -100 хиляди души, тези към 200 новоотпуснати пенсии не могат да повлияят отрицателно на бюджета на ДОО, считат Борисов, Петков, Атанасов, Пеевски и останалите вносители.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР