Репортерите в държавната телевизия на Унгария са принудени да се

...
Репортерите в държавната телевизия на Унгария са принудени да се
Коментари Харесай

Журналистите в държавната телевизия в Унгария принудени да са рупор на правителството на Орбан

Репортерите в държавната телевизия на Унгария са принудени да се придържат към линията на държавното управление на националистическия министър председател Виктор Орбан. Това демонстрират изтекли записи и свидетелства, разкрити от Радио " Свободна Европа ".

В аудио, получено от унгарската работа на финансираната от Съединени американски щати медия, Балаз Бенде, старши редактор на вести във финансираната от данъкоплатците телевизия MTVA, може да бъде чут да споделя на сътрудници: " Сигурен съм, че никой няма да бъде сюрпризиран да чуе, че не е листата на опозицията, който се употребява с поддръжката на тази институция. "

Записът е изработен в навечерието на изборите за Европейски парламент през 2019 година

" Който е виновен, би трябвало да изготви наличие в сходство с подобаващия роман, способ и тенденция, най-много за мигрантите и Брюксел ", споделя Бенде и прибавя: " Ако някой не е подготвен да работи при тези условия, той е свободен да подаде оставката си неотложно. "

По времето на Орбан, който е на власт от към 10 години, медийният пейзаж в Унгария се трансформира, като публичните медии от дълго време са държавен рупор, а огромни елементи от частния медиен бранш, благосъстоятелност на проправителствени съдружници.

RFE / RL, която оповестява за страни, в които споделя, че " свободната преса е неразрешена от държавното управление или не е изцяло открита ", също по този начин получи изтекли указания до личния състав за увеличаване на антимигрантските известия, които образуват основна тематика за партията на Орбан " Фидес ".

" Ако това се споделя неведнъж, даже тези, които другояче са сериозни към имиграционната политика на Фидес, ще стартират да имат вяра ", написа в един вътрешен имейл.

В сряда RFE / RL разгласява спомагателни материали от чиновници в MTVA, свидетелстващи за политическа интервенция в отразяването на избрани тематики, като ЛГБТ проблеми, климатични промени и миграция.

" Получихме напътствие да не използваме думата емигрант в никакъв подтекст ", сподели един чиновник и добави: " Дори измежду хората, които публично получиха статут на емигрант, говорихме за тях като за мигранти ".

Покритието на пандемията на ковид също е променено, с цел да може унгарското боравене с вируса да наподобява по-добро в интернационално съпоставяне, съгласно изтекла вътрешна връзка.

" Целта на целия спектакъл е да наподобява по този начин, като че ли нямаме толкоз доста проблеми, както на никое място другаде ", написа редакторът Миклош Берегней във вътрешна инструкция за покритие на вирусите.

Журналистите на MTVA, които разговаряха с RFE / RL, описаха " мафиотска " атмосфера на заплашване на телевизионния оператор.

" Ужасно е, когато хората подвигат телефонен диалог от висшестоящ с треперещи ръце ", споделя един.

MTVA не е дал отговор на искане за коментар от AFP.

През септември RFE / RL възобнови своята услуга за маджарски език за първи път от 27 години, като се базира на " внезапен спад в свободата на медиите " в Унгария.

Държавата-членка на Европейски Съюз е спаднала с 16 места до 89-о място в класацията за кореспонденти на " Репортери без граници " за Световния показател за независимост на печата за 2020 година

През юли 80-членната редакция на най-независимия уеб страница за вести в страната Index.hu подаде оставка всеобщо в символ на митинг против хипотетично политическо въздействие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР