Репортерът и водещ на bTV Петър Бакърджиев е новият носител

...
Репортерът и водещ на bTV Петър Бакърджиев е новият носител
Коментари Харесай

Петър Бакърджиев спечели най-престижната награда за спортна журналистика

Репортерът и водещ на bTV Петър Бакърджиев е новият притежател на най-ценната премия в историята на българската спортна публицистика – „ Братя Ексерови”.

Той получи статуетката „ Златна секира” на гала в Музея на спорта на Националния стадион „ Васил Левски”. Призът бе връчен от миналогодишния лауреат – Делян Кючуков от вестник „ Сега”.

" Тази брадва е доста дребна, само че признанието е доста огромно ", съобщи Кючуков, предавайки щафетата към идващия заслужен лауреат на " Братя Ексерови ".

Водещ на церемонията бе една от емблематичните фигури в спортната редакция на Българска национална телевизия, а и в спортната публицистика у нас Камен Алипиев.

" Запазихме името на премията чисто, с което можем да се гордеем. Няма инцидентни хора, които са я печелили . А от времето, когато Пепи ме победи на стрийтбол в Търговище - до момента, той измина дълъг път и аз съм доста благополучен, че през днешния ден мога да разглася тъкмо неговото име ", сподели Алипиев.

" За мен тази премия е последователност. В тази специалност приемствеността е значима. Учил съм се от всички хора, които са били нейни носители от 2002 година насам. Тази премия е за всички, които работят в тази специалност и за хората, които са създавали нещо, с цел да могат нещата да се случват “, разяснява Бакърджиев.

В прочувствена тирада, журналистът от спортната редакция на bTV, отдаде респект към проф. доктор Веселин Димитров. По покана на Бакърджиев, на тържеството участва Веселин Димитров-младши - наследник на починалия декан на Факултета по публицистика и всеобщи връзки (ФЖМК).

" Веселин Димитров беше огромен човек. За страдание, не мога да му благодаря персонално, по тази причина го върша посредством неговия наследник - наш сътрудник от държавното радио. Баща му преди време ми подаде ръка, сподели ми пътя и ми даде смисъл да продължа. Заслугата доста от нас да са тук и изобщо в специалността, е значително на Веселин Димитров ", съобщи Бакърджиев.

Снимка: Lap.bg

" Повечето от вас, които виждам в залата, са ме учили на публицистика, а някои и на баскетбол ", с тези думи Бакърджиев се обърна към пристигналите да уважат награждаването му досегашни лауреати на премията - Ивайло Герчев (БНР), Николай Кръстев (в. " Труд " ), Едуард Папазян (в. " 24 часа " ), Делян Кючуков (в. " Сега " ), Камен Алипиев (БНТ), Боряна Тончева (БНТ), Никола Ибришимов (БНТ), Желю Станков (в. " Тема Спорт " ), а специфични поздрави към новия притежател на статуетката " Златна брадва " от Берлин изпрати различен нейн лауреат - Георги Филипов.

" Хората, които практикуваме тази част от публицистиката, първо обичаме спорта, а след това публицистиката и от двете сме създали един микс. Спортът учи на дисциплинираност, на почтеност, на темперамент, на доверие. Ако съумявам да предам тези неща в работата си, ще има смисъл ", добави Петър Бакърджиев.

Призът " Братя Ексерови " носи името на две от най-емблематичните имена в специалността през ХХ век Митьо (1933-1981 г.) и Никола (1942-1999 г.) Ексерови.

Братя Митьо и Никола Ексерови са приети за две от най-големите и най-достойните имена в българската спортна публицистика през XX век. Митьо стартира кариерата си във в. " Народна юноша ", а дълги години е първото футболно перо на именития седмичник " Старт ". Брат му Никола е един от най-популярните спортни коментатори на Българска национална телевизия. Той също минава през " златната армия " на редакцията на в. " Старт ", а гибелта го заварва като пресаташе на БФС. Приживе Коко Ексеров е първокласен ватерполист, след това и първокласен коментатор на обичаната си водна топка и на водните спортове изобщо.

Статуетката " Златна брадва " се присъжда за 16-а поредна година за принос в развиването на спортната публицистика, обилни креативен достижения и опазване на българския език, а Бакърджиев е 35-ият, който е почетен с тази чест. Журналистът на bTV събра 16 от гласовете на 22-мата лауреати, взели участие в гласуването тази година.

Победителят се дефинира посредством гласоподаване , в което имат право на присъединяване само досегашните носители на наградата „ Братя Ексерови”, което пък датира от 2002 година

Статуетката „ Златна секира” е годишна, неповторима направа на скулптора Александър Пройнов. Тя се връчва за забележителен принос в развиването на българската спортна публицистика, за обилни творчейски достижения, както и не на последно място, за запазването на българския език.

Петър Бакърджиев е едно от най-знаковите лица на bTV. Става част от публицистичния екип още от самото основаване на малкия екран. Отразявал е международни и европейски шампионати по волейбол и баскетбол. Спортният публицист е печелил редица оценки в своята кариера, а във връзка 10-годишния празник на bTV Новините е определен за „ Спортен публицист на bTV на десетилетието “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР