Репортер на Скандал мина границата с Турция и установи, че

...
Репортер на Скандал мина границата с Турция и установи, че
Коментари Харесай

С 5 години е удължен договорът с фирмата за дезинфекция на границата с Турция


Репортер на Скандал мина границата с Турция и откри, че дезинфекцията на коли продължава.

На въпрос на кореспондент на Скандал какъв брой още ще продължи тази процедура, чиновник на Митниците отговори, че договорът с компанията снабдител е продължен с пет години.

Преминавайки на българска земя транспортните средства минават през праскалки, които обливат с дезинфектант ходовата част и купето на автомобила. Всяка лека кола заплаща такса от 5 лева, рейсовете и тировете са на по-високи такси.

Служители разясниха, че този режим може да бъде продължен и за 10-15 години в случай че има опасност.

Предстои да разберем по какъв начин тази процедура ще се поддържа при зимни условия, когато температурите паднат -0. Как ще се обезпечи сигурността на пасажерите и ще се предотврати образуването на пързалки.

Пренасянето на болест главно се получава, когато се транспортират инфектирани приживни животни в коли. Честа процедура у нас и в прилежаща Турция.

До какъв брой тази външна стерилизация на колите предотвратява възможното разпространяване на болест е противоречиво. За разлика от нас прилежаща Гърция не е подхванала сходни ограничения на своите граници с Турция, откри инспекция на кореспондент на Скандал при маршрут през Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Петко челник, където и на българска страна няма процедура по стерилизация. Липсата на такава на дребните пунктове може би обезмисля тази на огромните.

Скандал ще насочи публично питане до институциите за разходването на приходите от дезинфекциите по българо-турските гранични пунктове.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР