Репортажи на турската преса за 17–23 октомври 2022 г. Позицията

...
Репортажи на турската преса за 17–23 октомври 2022 г. Позицията
Коментари Харесай

САЩ следят за съблюдаването на антируските санкции в Турция

Репортажи на турската преса за 17–23 октомври 2022 година

Позицията на Вашингтон за сигурността в Егейско море не се е трансформирала.

Според Sözcü посланикът на Съединени американски щати в Турция Джефри Флейк е споделил, че позицията на Вашингтон по отношение на сигурността в Егейско море не се е трансформирала и остава изцяло безпристрастна:

„ Отбранителното съдействие с Гърция, поддръжката за Киев и съдружниците на НАТО в Централна и Източна Европа укрепват източния фланг на НАТО ".

" Напоследък все по-често ме питат дали позицията на Съединени американски щати по отношение на сигурността в Егейско море се е трансформирала. Моят отговор е не! Сътрудничеството в региона на сигурността със съдружниците в НАТО Турция и Гърция не е обвързвано с поддръжка на която и да е от страните или нарушение на салдото ", е споделил той.

30 000 турски жители откриха леговище в Европа

Според Cumhuriyet през последните осем месеца броят на турските бежанци в Европейския съюз е надхвърлил 30 хиляди души. Според изявления в швейцарските медии турците бягат от политическия напън и слабата стопанска система и търсят леговище в Европейски Съюз.

Според формалните данни 7873 турски жители са подали молба за леговище единствено в Германия през 2021 година През първите осем месеца на 2022 година броят на молбите е повишен до 10 060. Общият брой на турските бежанци в страните от Европейски Съюз се прави оценка на над 30 000 души.

Съобщава се, че тези данни, които към този момент са по-високи от предходните години, не включват жители, мигрирали от Турция с позволение за работа или за събиране на фамилията. Турците са четвърти по брой бежанци в Германия, първи - сирийците, втори - афганистанците, трети - иракчаните.



Онар Домие. Емигранти или бегълци

Революционна иновация за БПЛА

Според NTV Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A. Ş. завърши работа по план за създаване на световна система за позициониране самостоятелна навигационна система.

„ Успешно завършихме план за създаване на самостоятелна навигационна система за световна система за позициониране, която ще разреши на нашите БПЛА да работят в отдалечени региони без GPS ", съобщи турският министър на отбранителната промишленост.

" Тази технология, върху която се работи единствено от няколко страни по света, ще разреши на нашите БПЛА да извършват дилемите си без риск от електронни закани, като щета на GPS. Това развиване, което страната ни има в този момент, ще се трансформира в възпиращ фактор в защитата и революционна технология в бойни условия “, написа още министърът на отбранителната промишленост Исмаил Демир в своя акаунт в Twitter.

17% от зърното, доставено в Турция

Според Dünya Ekonomi , турският министър на превоза и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу сподели, че към днешна дата общият размер на превозените товари през зърнения кулоар е надхвърлил 7 милиона 860 хиляди тона, към 17% - 1 милион 294 хиляди 706 тона - от които е са доставени в турските пристанища.

Като част от зърнения кулоар от 1 август до 18 октомври от пристанищата Одеса, Черноморск и Южни бяха изпратени общо 354 кораба, натоварени с 13 типа артикули, в това число ечемик, пшеница, соя, слънчогледов шрот, пшенични трици, грах, семена, модифицирани фуражи, захарно цвекло, слънчогледово масло, рапично, царевично и соево масло “, сподели Караисмаилоглу.



Джордж Викат Коул. Поле, на което има беритба.

Хулуси Акар се срещна с генералния секретар на НАТО

Според Актиф Хабер турският министър на националната защита Хулуси Акар се е срещнал с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на НАТО в Брюксел, с цел да обсъдят въпроси на районната защита и сигурност, както и дейностите на НАТО.

Ръководителят на военното ведомство е споделил, че Турция постоянно е изпълнявала и ще продължи да извършва отговорностите си в границите на Северноатлантическия алианс. Както стана известно, генералният секретар акцентира, че Турция е значим съдружник в НАТО и благодари за дейната роля в организирането на зърнения кулоар, разрешаването на международната хранителна рецесия и размяната на пандизчии.

Хулуси Акар взе присъединяване и в срещата на контактната група по защитата на Киев, по време на която приказва за поддръжката на Турция, напъните за обезпечаване на преустановяване на огъня и понижаване на напрежението, а също по този начин акцентира смисъла на дипломацията за решаването на тези въпроси.



Среща на Хулуси Акар с Йенс Столтенберг в щаб-квартирата на НАТО, 12.10.2022. Министерство на защитата на Република Турция.

Парламентът утвърди закон за обществените мрежи и публицистиката

Според Bold Medya Народното събрание е одобрил законопроект за изменение на закона за медиите, както и други закони и постановления.

Съгласно членовете, които влязоха в действие, занапред нататък платформите на обществените медии ще бъдат под контрола на отдела за осведомителни технологии и връзки, всяка обществена мрежа би трябвало да има офис и представител в Турция, в случай че представителят е физическо лице, той би трябвало да обитава в Турция и да е турски жител, онлайн вести - уебсайтовете ще бъдат свързани с периодически издания, прескарти ще се издават от Департамента по осведомителни технологии и връзки, прескартата ще бъде приравнена на документ за идентичност, прескарти ще се издават на лица над 18 години със приключено минимум приблизително обучение или еквивалентно образователно заведение, както и без ограничавания или забрани за публични услуги.

Лица, които обществено популяризират погрешна информация по отношение на вътрешната и външната сигурност на страната, публичния ред и здравето за нарушение на публичния ред и всеяне на безпокойствие, боязън или суматоха измежду популацията, грози отнемане от независимост от 1 до 3 години.

За денонощие са арестувани 704 души

По TR724 е осъществена интервенция на деца на лица, изтърпяващи присъди в пандиза, нуждаещи се от помощ, които не могат да намерят работа заради държавни постановления, и тези, които са им помогнали.

От 704 души, за които са издадени заповеди за арест, са арестувани 599, измежду които 244 дами. Обществото продължава да реагира остро на проведените интервенции по " лов на вещици " против жертвите и техните близки.

„ Помагането на изпадналите в сложна обстановка е симптом на човешка и осъзната отговорност. Десетки хиляди хора бяха уволнени от работа, хиляди фамилии бяха наранени. Много е тъжно и срамно, че човешката взаимност към този момент се счита за закононарушение. Аз самият оказвам помощ на нуждаещите се “, показа обява в обществените мрежи известният стихотворец и публицист Йълмаз Одабаши.

Операцията провокира и остра реакция от страна на доста членове на Конгреса на Съединени американски щати. Представителят на 25-ия конгресен окръг на Флорида, Марио Диас-Баларт, разгласява следното:

„ Ужасен съм от новината, че стотици хора са били задържани през днешния ден при следващото срамно угнетяване на свободата на словото в Турция. Правителството също криминализира „ дезинформацията “. Такива офанзиви против свободата на словото и политическата мисъл в Турция би трябвало да спрат ".

Друга реакция на речта на омразата пристигна от комисията по външни връзки на Сената на Съединени американски щати, управлявана от Боб Менендес, която разкритикува ограниченията на държавното управление като по-скоро диктаторски, в сравнение с демократични.

Депутат от CHP упреква турските въоръжени сили в потребление на химически оръжия против членове на ПКК

Според TR724 депутатът от Републиканската национална партия (CHP) Сезгин Танрикулу упрекна турските въоръжени сили в потребление на „ химически оръжия “ против членове на Кюрдската работническа партия (ПКК).

„ Погледнах фрагментите с хипотетичното потребление на химически оръжия. Химическите оръжия са закононарушение против човечеството ", съобщи той.

" Утре ще включа в дневния ред на Народното събрание въпроса за достоверността на тези изображения. Много е забавно за какво не беше обещано пояснение по тези обвинявания “, показа Танръкулу в обществените мрежи.

Заместник-председателят и представител на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) Омер Челик отхвърли обвиняванията и добави:

„ Това е опит да се потвърди невинността на терористична организация в убийствата “.

„ Моите юристи ме осведомиха, че в обществените медии са се появили изображения на потребление на химически оръжия против членове на ПКК. Парламентът и опозицията не би трябвало да мълчат “, сподели Селахатин Демирташ, някогашен съпредседател на Демократическата партия на народите.



Сезгин Танръкулу. Велико национално заседание на Турция

Съединените щати наблюдават деликатно спазването на антируските наказания

Според Карар двамата американски чиновници са се срещнали с шефа на централната банка Шахап Кавджиоглу и също по този начин възнамеряват да се срещнат със чиновници от Министерството на финансите и Министерството на финансите.

Съобщава се, че предпочитаният въпрос на срещата е спазването на антируските наказания. Заместник-министърът на финансите на Съединени американски щати за битка с финансирането на тероризма и финансовите закононарушения Елизабет Розенберг и заместник-помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по икономическите и бизнес въпроси Ерик Уудхаус посетиха Съюза на турските камари и стокови тържища в понеделник и Съвета за външноикономически връзки във вторник и се обърна към турските компании с апел да не нарушават антируските наказания.

Посещението на Ердоган в Азербайджан

Според НТВ президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и президентът на Азербайджан Илхам Алиев са участвали на церемонията по откриването на интернационалното летище Зангилан, издигнато с присъединяване на азербайджански турски компании.

По време на визитата турският водач беше съпроводен от министъра на националната защита Хулуси Акар, външния министър Мевлют Чавушоглу, министъра на земеделието и горите Вахит Киришчи, министъра на превоза и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу и шефа за връзки с обществеността на президента Фахретин Алтун.

Очаква се по време на двустранните срещи по време на визитата да бъдат обширно прегледани връзките сред Турция и Азербайджан и да бъдат разисквани стъпки за по-нататъшно развиване на съдействието.



Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев на гала по откриването на Зангиланското интернационално летище. Президентсво на Република Турция.

Решението за основаване на единна писменост на тюркските страни

Според Хаберрус , с цел да се форсира процесът на езиково единение и прекосяването на тюркските страни към обща писменост, е основана комисия за основаване на единна писменост. Първото съвещание на комисията ще се организира в Киргизстан. Комисията ще би трябвало да създаде единна писменост и да показа съответния отчет на Съвета на старейшините.

Решението за съставяне на комисия за основаване на единна писменост беше показано на Организацията на тюркските страни (OTG) за разглеждане на семинар за общата писменост на тюркския свят в град Бурса, отдаден на 90-годишнината от Деня на език.

В рамките на семинара, извършен от UTC и Асоциацията на турския език, учени от тюркските страни предоставиха информация за писмеността и историческите езикови процеси, протичащи в техните страни, и означиха значимостта на ускоряването на процеса на преход към единна писменост и нейното разпространяване в тюркските страни. Новосъздадената комисия е призована да реализира осъществяването на решенията, взети на семинара.

НАКРАТКО ЗА ГЛАВНОТО

Председателят на Президиума на отбранителната промишленост на администрацията на турския президент Исмаил Демир заяви, че 6 безпилотни летателни апарата Bayraktar TB2 са влезнали на въоръжение в бреговата защита за първи път.

Процедурата за приемане на банкови карти от руснаци в Турция стана доста по-сложна. Турските банки вкараха спомагателни условия за издаване на карти, с цел да понижат потока от клиенти.

Според Асоциацията на туроператорите на Русия цените на самолетните билети до Турция са намалели с 4-10 пъти спрямо края на септември.

Според изказване на гръцката полиция група от 92 незаконни мигранти е била избавена покрай река Еврос. Всички са голи, има и ранени. Гръцките управляващи упрекват Турция, а Организация на обединените нации прикани за следствие.

Генералната прокуратура на Анкара стартира следствие против президента на Турската здравна асоциация Шебнем Корур Финканчи за рецензия на дейностите на държавното управление по отношение на отбраната на лекарите и медицинския личен състав.

В рамките на формалното посещаване президентът на Азербайджан Илхам Алиев посети в болничното заведение заместник-председателя на Партията на справедливостта и развиването Бинали Йълдъръм, който дружно със своя телохранител и съпартиец Шамил Айрим претърпяха пътнотранспортно произшествие.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР