Ремонтиран е Трънският манастир "Св. Архангел Михаил". Обновяването е направено

...
Ремонтиран е Трънският манастир "Св. Архангел Михаил". Обновяването е направено
Коментари Харесай

Ремонтиран е Трънският манастир Св. Архангел Михаил

Ремонтиран е Трънският манастир "Св. Архангел Михаил ". Обновяването е направено по Програмата за развиване на селските региони и е на стойност 523 000 лева

Светата обител, строена по време на Второто българско царство, е оповестена за монумент на културата. Манастирът е повдигнат дружно с Погановския манастир в Сърбия, по тази причина и църквите, намиращи се в този момент от двете страни на границата са идентични.

Църквата "Св. Архангел Михаил " датира от 14 в., описа отец Николай - свещеник на Светата обител. В олтара е непокътната огромна мраморна плоча с паметно предопределение, чийто надпис сочи, че е от времето на Марк Аврелий Антоний /161 - 180г./ и е на латински.

От стенописите в храма са оживели единствено обособени фрагменти, като се разграничават два пласта рисунки. Първите се отнасят кък 14 в., а вторите са правени през 1643 година и включват композициите "Причастие на апостолите ", "Поклонение на жертвата ", "Христос в гроба " и други

Със средства от дарения бе изработен нов покрив на храма и дренаж на основите му. Трънският манастир "Св. Архангел Михаил " е строен по времето на Асеневци. В интервала на османското господство е бил значим културен център в Западните околности, като в него е функционирало и килийно учебно заведение. Обителта е била обвързвана и с националноосвободителните битки на българския народ в Трънския край.

Днес в манастира бе отслужен водосвет и раздаден курбан по случай храмовия му празник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР