Ремонтът на ПАВЕЦ Чаира ще струва близо 80 млн. лева

...
Ремонтът на ПАВЕЦ Чаира ще струва близо 80 млн. лева
Коментари Харесай

МЕ: Все още се търси причината за аварията на ПАВЕЦ Чаира

Ремонтът на ПАВЕЦ " Чаира " ще коства близо 80 млн. лв. като огромна част от сумата ще се финансира посредством заем. Това разгласи енергийният министър Румен Радев, който беше изслушан по тематиката в Народното събрание.

За корекция на всеки един от четирите елементи на оборудването ще бъдат отделени разнообразни суми:

Агрегат 1 - 12,1 млн. лева;

Агрегат 2 - 9,6 млн. лева;

Агрегат 3 - 10,3 млн. лева;

Агрегат 4 - 47 млн. лева;

" Състоянието на ПАВЕЦ " Чаира " е невиждано, повредата е доста сериозна. Пукнатините са доста дълбоки, демонстрират нашите наблюдения. Производителят на елементите " Тошиба " могат да поемат отговорност за ремонта и да дадат гаранция, само че в границите на три-четири години ", изясни Румен Радев.По думите на министъра към момента продължава следствието какво е предизвикало тежката повреда в оборудването след проекти годишен ремонт. Павецът аварира през март 2022 година при проби. Тогава отвън строя излезе един от елементите, а след това се оказа, че и останалите са в тежко положение.Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа е приключена в края на 90-те години, с цел да балансира системата. Тя е трябвало да употребява непотребната електрическа енергия от АЕЦ " Козлодуй " и да създава ток.

" Причината е повече от една. Начина на употреба, умората на метала. Имам голямо количество какви ли не данни, даже в областта на металознанието, само че дано бъде приключен до дъно отчета. Искам да обърна внимание, обаче че в междинния отчет виждам съществени проблеми по отношение на потреблението на елементите ", изясни пред депутатите енергийният министър.

Проверката е посочила още, че има нарушаване при употребата на оборудването, което е довело до неговото разрушение.

" Твърде доста са въпросите, няма по какъв начин да разясня работата на проверяващите органи. Опасявам се, че това е един от случаите, в които думичката комплексност е вярна ", сподели още Радев.

Очаква се ремонтът на оборудването да приключи до края на 2024 година.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР