Ремонтът на булеварда се отлага от години, а трафикът в

...
Ремонтът на булеварда се отлага от години, а трафикът в
Коментари Харесай

Мащабното разширение на бул. "Тодор Каблешков" започва с отсечка от 350 метра

Ремонтът на булеварда се отсрочва от години, а трафикът в региона към този момент е извънредно претрупан.

© Цветелина Белутова Изключително шумно от към гласност, само че безпределно непретенциозно откъм строителство. Така може да се дефинира започващото през днешния ден уголемение на бул. " Тодор Каблешков " в София. На процедура след години очакване Столичната община съумя да приготви и разпореди план единствено за дългия към 1 км сектор от бул. " България " до ул. " Луи Айер ". Сега обаче няма да се работи върху цялото трасе, а единствено по сектор от едвам 350 метра - от Bulgaria Mall до ул. " Боянски водопад ". Кога ще се продължи наттък не е ясно.

Изпълнителят е " Трейс груп холд ", като договорът е на стойност над 11 млн. лева с Данък добавена стойност, само че от общината не споделят сигурно дали са обезпечени всички тези средства. В бюджета на столицата за 2020 година за реконструкията на " Каблешков " има отделени единствено 1 млн. лева Възможно е останалите да бъдат набавени посредством заем, за какъвто кметът Йорданка Фандъкова разгласи, че се обмисля, в изявление за " 24 часа " от началото на седмицата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Отново за неразбираемото бъдеще остава основния пробив на бул. " Каблешков " през бул. " Черни връх " до бул. " Симеоновско шосе ", с което да се извърши главния план за вътрешноградска рингова автомагистрала с трамвай и велоалея. Нелепото в тази ситуация е, че този план бе включван като предпочитан в финансовите стратегии на София за 2007-а, 2008-а и 2009-а, само че през 2010-а наподобява локалните управляващи (тогава кмет отново беше Фандъкова) го оставиха на назад във времето. Формалното пояснение е, че се водят отчуждителни процедури за терените, само че е реалност също по този начин, че за повече от десетилетие няма необикновен прогрес в тази посока.

Проектът с няколко незнайни

Според контракта с " Трейс " в този момент ще се построи напълно ново южно платно (северното сега е налично), две еднопосочни велоалеи, тротоари и ще се приготви трасето за бъдещия трамвай, който да даде опция за връзка от бул " Овча купел " до метростанция " Св. Климент Охридски ", като се обмисля продължение до " Слатина ". Интересното е, че всички участници в придвижването ще са на разнообразни равнища като височина за по-голяма сигурност, изясни основният проектант Здравко Здравков. " Мислят се и способи за основаване на една бус лента, която би могла да бъде и споделена, само че това са неща, които ще бъдат обсъждани откакто се създаде плановото решение за трамвайното трасе ", съобщи основният проектант.

Участъка до ул. " Боянски водопад " (350 метра) би трябвало да бъде приключен през август. А евентуално с това ще приключат и дейностите за тази година, което значи, че за щофьорите и трафика действителен резултат няма да има.

По думите на кмета Фандъкова осъществените в този сектор отчуждения са били на стойност 11 млн. лева, колкото и коства самият ремонт. Такива и сега се правят по идващите елементи на булеварда, като общо за двата идни сектора от " Луи Айер " до " Черни връх " и от там до " Симеоновско шосе " би трябвало да бъдат изкупени 50 хиляди кв.м.

Идеята е с помощта на вътрешните кръгове и довършването на Околовръстния път да се понижи трафика в града.

" С разширението на този сектор работим доста интензивно за обезпечаване работата на идващия. Моята цел сега е да се отчуждава интензивно. Става дума за общо 116 парцела, 34 от тях към този момент са платени - дали сме 3 млн лева до този миг. Ако притежателите обаче не са съгласни се водят процедури в съда и това води до закъснение ", изясни Фандъкова.

Кашпи изненада

На този декор се оказа, че планът за ремонта е бил преработван в последния миг, защото се разкрил топлопровод под част от бъдещето трасе. Всъщност " откритието " по всяка възможност съставлява построената през 2019 година от " Топлофикация София " връзка на парното към кв. " Манастриски ливади - изток ". Заради това обаче е допустимо в едната част на булеварда да се появят кашпи с шубраци, вместо да бъдат засадени обещаните дървета.

" След като разберем действителното му разположение ще преценим дали в този сектор от 200 м би могло да се създадат дървета в гнезда или ще търсим техническо решение за разполагане в кашпи, само че това ще бъде решено по време на самото осъществяване ", съобщи основният проектант Здравко Здравков в петък. Само преди две седмици същата тази информация беше показана като погрешна от пресцентъра на ръководеното от Здравков Направление " Архитектура и градоустройство ", откакто " Капитал " изпрати питане във връзка изявления по тематиката в обществените мрежи. През февруари, при едно от разискванията на плана в общината, стана ясно, че поради реконструкцията ще бъдат отсечени 74 дървета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР