Релефна 3D карта показва всички забележителности от историческото ядро на

...
Релефна 3D карта показва всички забележителности от историческото ядро на
Коментари Харесай

Изобразиха Морската градина на Варна за незрящи

Релефна 3D карта демонстрира всички забележителности от историческото ядро на Морската градина във Варна, съобщи Българска национална телевизия.

Проектът е на студента Кристиян Иванов и включва 28 обекта и монументи на културата, обозначени и с надписи на брайлова писменост за хората със зрителни усложнения. Картата е до Слънчевия часовник на входа на Морската градина. Проектът е финансиран от общинския фонд " Култура ", от университета и персонално от създателя.

Кристиян Иванов учи архитектура във Варненския свободен университет. Година и девет месеца той прави исторически и топографски изследвания, разработки и пластики, с цел да създаде модела. В него са включени Алеята на възрожденците, Природонаучният и Военноморският музей, Летният спектакъл, Дворецът на културата и спорта, Обсерваторията, Делфинариумът и Зоологическата градина. Месинговата карта е върху специфичен фундамент с информация на български и британски език и на брайловата писменост.

„ В България няма сходен релеф с подобен тип брайл и изключително в международно равнище е доста малко употребявано “, споделя Кристиян Иванов.

„ И фигурите на постройките са направени безупречно, надписите на Брайл, които демонстрират кое какво е и цялото разположение, което дава отговор на самата географска реалност. Такива карти съм виждала в други европейски градове, само че те нямаха обозначения на Брайл “, похвали се Веселина Стоилова, омбудсман на хората с увреждания във Варна.

Зеленината – завещание от Антон Новак, също е разказана като обособен обект в картата, тъй като съгласно Кристиян Иванов парковото изкуство в Морската градина е същински зелен музей.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР