Ректорите на висши учебни заведения обявиха мораториум върху разрастването на

...
Ректорите на висши учебни заведения обявиха мораториум върху разрастването на
Коментари Харесай

Ректори на висши училища наложиха мораториум върху разрастването на университети

Ректорите на висши образователни заведения оповестиха мораториум върху разрастването на мрежата на висши образователни заведения и разкриването на нови филиали. Позицията им стана известна по време на съвещанието на съвета на ректорите в Икономическия университет във Варна в наличието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Според министър Вълчев самостоятелните тактики за развиване на университетите са довели до групова нерационалност на висшето обучение. Реформите са наложителни и от позиция на профила на експертите, които се приготвят.

Преструктурирането на висшите учебни заведения е към този момент в ход. Според министър Красимир Вълчев е належащо да се подчертава върху образованието на фрагменти, от които има дефицит на пазара на труда. Това са инженери, агрономи, енергетици, химици, както и учителите по математика, физика, информатика.

До 30 октомври всички висши учебни заведения в страната би трябвало да са подготвени със тактики за развиването си, които да съдържат няколко съответни детайла – в кои области на висшето обучение ще приготвят студенти, привличането на млади преподаватели и проект за развиването на университета в идващите 15 години.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Тези визии ще бъдат разисквани не толкоз и единствено сред министерството и управленията на висшите учебни заведения, само че и сред самите висши учебни заведения, само че и на групи – сред техническите висши учебни заведения, сред висшите учебни заведения в Северен-Централен регион, дали всички ще образоват по едно професионално направление или ще специализират.  Бизнесът във Враца търси фрагменти от Русенския университет Бизнесът във Враца търси фрагменти от Русенския университет
Представители на компании от Враца и района посетиха Русенския университет „ Ангел Кънчев “, с цел да обсъдят с управлението опциите за подготовка на...

За да стане това ще би трябвало да се спре с разкриването на филиали, които не са нужни, както и да се лимитират специалностите, които са в области нетипични за даден университет.
Проф. Любен Тотев, ръководител на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в България: Минногеоложкия образова по минно инженерство, икономическите университети да си образоват икономисти, само че не там, където се е учило механически науки, да се учи и стопанска система, и право, и по този метод да се създават доста безработни експерти.
Така по натурален метод ще отпаднат специалностите, в които качеството на образованието е най-ниско. За това са нужни, обаче, законови промени, тъй като ще би трябвало да се понижи и преподавателския състав.

Проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет: Когато вървим към това обещано направление, последователно да бъде закрито, да имаме опция, да освободим и съответния състав, който е водил съответните часове.  Софийският университет е измежду най-хубавите висши учебни заведения в две ранглисти Софийският университет е измежду най-хубавите висши учебни заведения в две ранглисти
Софийският университет "Св. Климент Охридски " е измежду най-хубавите висши учебни заведения в две интернационалните ранглисти, заяви пресцентърът на висшето учебно заведение.

Водени са диалози с просветителното и финансовото министерство преподавателите, които би трябвало да бъдат освободени поради отпадането на специалности, да бъдат подтиквани финансово.

В момента в България има 207 хиляди студенти, които се образоват в 52 висши учебни заведения. През 1990 едвам 30 на 100 от учениците, които приключват приблизително обучение, влизат в университет. Днес близо 80 % от зрелостниците стават висшисти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР