Рекордно обезщетение от близо половин милион евро ще плати българската

...
Рекордно обезщетение от близо половин милион евро ще плати българската
Коментари Харесай

Държавата ще плаща почти половин милион евро заради къща-паметник на културата в Пловдив

Рекордно обезщетение от близо половин милион евро ще заплати българската страна на притежателите на една от най-красивите сгради-паметници на културата в архитектурния резерват „ Старинен Пловдив “ – Павлитовата или Синята къща.

Европейският съд по правата на индивида в Страсбург е осъдил България да изплати 462 хиляди евро обезщетение на реститутите на парцела за това, че страната и община Пловдив са отказали да върнат „ синята къща “ на наследниците.

Къщата на Георги Павлити е издигната през 1849-1850 година Известна е повече като „ Синята къща “. В нея е непокътнат единственият към този момент открит в България стенописен портрет – най-вероятно на притежателя. Къщата има автентичен геобразен салон с два независими резбовани тавана.

„ Синята къща” е оповестена за монумент на културата с национално значение през 1949 година През 1966 година е национализирана по реда на Закона за плановото създаване на обитаемоте места, а на притежателите е платена отплата от малко над 14 000 лева В началото на 90-те години някогашните притежатели желаят от кмета на Пловдив да им върне къщата. Той отхвърля и хората завеждат дело.

Повече гледайте в централната емисия вести по bTV.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР