Защо жилищните заеми придобиват популярност точно сега?

...
Рекордно ниските лихвени проценти и подхранваната от пандемията лудост за
Коментари Харесай

Рекордно ниските лихвени проценти и подхранваната от пандемията лудост за покупки доведоха до повишаване на цените на жилищата през последните няколко години и продължаващата липса на инвентар, преместването на отдалечени работници и други фактори продължават да поддържат тези цени високи. В резултат на това много собственици на жилища са на едно ниво със собствен капитал в домовете си.

Според отчет за второто тримесечие на 2023 г. от фирмата за данни за недвижими имоти ATTOM, 49% от ипотекираните жилища в Съединените щати са „богати на собствен капитал“, с салда по кредита на 50% или по-малко от тяхната прогнозна пазарна стойност. Това е най-високото ниво на собствения капитал от четири години, което представлява увеличение от 2% спрямо първото тримесечие на 2023 г.

Сега собствениците на жилища се възползват от собствения си капитал по много начини. Заемите за собствен капитал са една опция, която набира популярност, тъй като собствениците на жилища се стремят да конвертират капитала си в пари, които да използват за подобрения на дома, обучение в колеж или други разходи.

Започнете, като научите кои са цените на собствения капитал, за които можете да се класирате тук сега.

Защо жилищните заеми набират популярност в момента?

Ето няколко други причини, поради които много собственици използват жилищни заеми, за да отговорят на финансовите си нужди.

Рефинансирането може да не е най-добрият вариант 

Преди пандемията много собственици на жилища, търсещи пари от собствения си капитал, избраха рефинансиране на изплащане. С рефи за теглене вие ​​заменяте текущия си заем с нов заем в по-голяма сума, отколкото дължите в момента — в идеалния случай с по-ниски лихвени проценти. След това получавате разликата между старите и новите си ипотеки като пари, които можете да използвате, за да подобрите дома си, да консолидирате дълг или да посрещнете други финансови нужди.

Въпреки това, лихвените проценти вече не са на рекордно ниски нива. Според Freddie Mac средният лихвен процент по 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент е 6,81% към 27 юли 2023 г., което прави рефинансирането на изплащане по-малко привлекателно за мнозина.

„С девет от 10 собственици на жилища, заключени в ипотечни лихви под 5%, малко домакинства могат да си позволят двойния удар от закупуването на по-скъп дом заедно с ипотечен лихвен процент, който е повече от два пъти по-висок от сегашния процент“, казва Джъстин Голдман, съосновател и главен изпълнителен директор на RenoFi , компания от портфолиото на TruStage Ventures. „Естественото заключение, до което милиони собственици на жилища стигат, е, че „да го обичат“ вместо „да го обявят“ е единствената им възможност. Заемите за собствен капитал позволяват на собствениците на жилища да заемат това, което им е необходимо за обновяване, без да се налага да рефинансират първата си ипотека.“< /p>

Научете повече за цените на собствения капитал, за които отговаряте на условията тук сега.

Има липса на инвентар

С толкова много собственици на жилища, които избират да останат и да запазят своите нисколихвени ипотеки, предлагането на жилища за продажба е ограничено — толкова много собственици на жилища избират да се възползват от капитала и да обновят настоящите си домове, вместо да продават и купуват. Брокерската агенция за недвижими имоти Redfin съобщава, че през май сезонно коригираният брой жилища за продажба в цялата страна е бил едва 1,4 милиона, което е със 7,1% по-малко от преди година. Тази цифра представлява най-ниското ниво на запаси, откакто Redfin започна да го проследява през 2012 г.

„Като се има предвид липсата на запаси в страната, ние сме свидетели на повече хора, които вземат пари от тези заеми и подобряват своите кухни и бани,“ казва Крейг Студники, главен изпълнителен директор на ISG World, фирма за недвижими имоти в Южна Флорида. „По същество те преустройват домовете си, защото не могат да намерят заместител. Тъй като не могат да намерят нищо ново, заемът за собствен капитал им позволява да поправят и актуализират това, което притежават в момента.“

По-евтини от другите видове кредити

Друга причина, поради която собствениците на жилища се обръщат към жилищни заеми, е, че те са по-достъпни от кредитните карти и други форми на кредитиране. Според най-новите данни на Федералния резерв, средният лихвен процент по кредитната карта е 22,16%, като много картодържатели плащат лихви над 30% или повече. Като се има предвид, че средният лихвен процент по жилищен заем е 8,49% — според данните на Bankrate за 28 юли 2023 г. — консолидирането на високолихвени кредитни карти със заем за жилищен капитал с по-ниска лихва е логичен ход за много собственици на жилища.

В зависимост от ситуацията ви може вместо това да се възползвате от кредитна линия за собствен капитал (HELOC) със сходни лихви като заемите за собствен капитал. HELOC е револвираща кредитна линия, която ви позволява да вземете заем срещу собствения си капитал до кредитния си лимит, ако е необходимо, като плащате само лихва върху заетата сума. По този начин HELOC работи много като кредитна карта. За разлика от това, жилищният заем ви осигурява еднократна еднократна парична сума и има фиксирани плащания въз основа на сумата на заема. Започнете, като сравните лихвените проценти за жилищни заеми и HELOC, за които можете да се класирате в момента.

Долната линия

Заемите за собствени жилища си струва да разгледате, ако търсите начин да финансирайте ремонти на жилища, консолидирайте дълг или плащайте други домакински разходи. Кредиторите обикновено позволяват на квалифицираните собственици на жилища да заемат до между 75% и 85% от собствения капитал на дома си, което означава, че за всеки $100 000 собствен капитал може да имате право да вземете назаем $75 000 до $85 000.

Не забравяйте обаче, че жилищният заем изисква използването на вашия дом като обезпечение, така че ако не успеете да извършите погасяването, рискувате да загубите дома си поради възбрана. Експертите често съветват да обмисляте финансиране със собствен капитал само когато това подобрява финансовата ви стабилност. Например, можете да обмислите жилищен заем, за да финансирате подобрения на дома, които добавят стойност към вашия имот.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР