Рекордните над 4000 атлети се очаква да стартират в Wizz

...
Рекордните над 4000 атлети се очаква да стартират в Wizz
Коментари Харесай

Повече от 4000 атлети са се записали за Софийския маратон тази неделя

Рекордните над 4000 спортисти се чака да започват в Wizz Air София маратон 2018 тази неделя. Рекорд ще има и във връзка с страните с представители, маратонци от 48 страни са се записали до този миг за присъединяване, с две повече от предходната есен.

„ Маратонът от дълго време се е трансформирал в един от спортните знаци на българската столица. Тази есен уредниците приготвят в действителност внушително събитие, в годината, когато София е европейска столица на спорта. Само в класическата отдалеченост на 42.195 км участниците са 550, измежду тях ще има 12 доста мощни състезатели при мъжете и 6 – при дамите. Това са елитни маратонци от Кения, Мароко, Уганда, Руанда, Тунис, Етиопия и други В всеобщия старт на 3 км до момента поръчките са над 700 и се чака да доближат 1200. За първи път на Софийския маратон ще участва пратеник на Международната федерация по лека атлетика (IAAF). Португалецът Карло Кардосо ще инспектира трасето и изцяло ще оцени организацията на надпреварата, което кандидатства за категория „ bronze level ” в ранглистата на най-прочутите международни маратони. Карлос Кардосо е началник на най-голямата европейска неправителствена организация в спорта – ЕНКСО. Софийският маратон още веднъж сплотява няколко благотворителни дела, а по трасето ще оказват помощ стотици доброволци " –  заяви на конференция през днешния ден Елен Герджиков, ръководител на Столичен общински съвет и ръководител на фондация „ София – европейска столица на спорта “.

Герджиков прикани за приемливост и схващане от страна на жителите по отношение на породените неудобства от измененията в придвижването на част от булевардите по трасето за няколко часа. „ Всеки град има сходно събитие и е горделив със своя маратон. Нека отдадем заслуженото на спортистите и да ги приветстваме “ – каза още Герджиков. Организатори на Софийския маратон са Столична община, фондация „ София – европейска столица на спорта “, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА.

Президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов означи, че от година на година маратонът се разраства като става все по-класен и добре проведен. „ Благодаря на хората, които правят голяма логистична активност, с цел да имаме едно чудесно съревнование “ – каза Карамаринов и добави, че в държавното състезание ще започват 22 дами и 73 мъже.

„ Наградният фонд е внушителните 63 000 лева плюс 20 000 лева джакпот. Победителите при мъжете и при дамите в класическия маратон ще получат по 8000 лева, подгласниците им – по 4000 лева, класиралите се на трето място – по 2400 лева и т. н. до 10-то място – 400 лева Парични награди ще има за всички призьори до 6-то място на 21 км и на 10.5 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската отдалеченост. За трета поредна година е очакван паричен бонус за най-бързите софиянци в маратона. Парична премия от по 300 лева ще получат финиширалите с най-хубави времена мъж и жена, родени в София. Парични награди ще има и за медалистите в Държавното състезание, защото Софийският маратон ще дефинира първенците на 42.195 км. Wizz Air още веднъж ще подари на всеки стартирал в главните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се употребява в границите на година за закупуване на самолетен билет до мечтана дестинация “ – сподели Анатоли Илиев, орг. секретар на София 2018 и един от главните мотори в организацията на маратона през годините.

Наред с това ще бъде разиграна лотария с 20 награди измежду всички приключили всеобщото тичане на 3 км. Софийският маратон се реализира с общителното съдействието на Софийска вода, ACICS, Garmin, минерална вода Банкя, HerbaLife, NN, Right Rental, 60K, FiBANK, 5kmRun, Стройрент, WELЕDA, Go4Raw, BMW и други Повечето от тях ще наградят призьорите и ще приветстват участниците със свои представители при връчването на премиите. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска с неповторимо хубав дизайн, а сполучливо приключилите главните дистанции ще бъдат  отличени с доста хубав орден като спомен от присъединяване в събитието.

Илиев благодари на спонсорите и означи специфичната игра, която провежда един от главните партньори – " Софийска вода ". Наред с това част от събраните с благотворителна цел суми ще бъдат преведени на Природен парк „ Витоша “ по плана за създаване на спортни площадки за хората със специфични потребности.

За първи път имаме двама към този момент обезпечили си
джакпота от общо 20 000 лева с по две победи от маратоните в Ст. Загора и във Варна тази година. София е финалът на веригата маратони под мотото „ Бягането като метод на живот “.

Елитни спортисти от целия свят идват за WIZZ AIR София маратон 2018

Десетки елитни спортисти от целия свят към този момент са удостоверили присъединяване на WIZZ AIR София маратон. Поредното 35-то издание на едно от емблематичните събития за българската столица е планувано за тази неделя, 14 октомври със старт-финал пред Националния стадион. Откриването е в 9.30 ч., в 9.40 ч. потеглят участниците в всеобщото тичане на 3 км, след тях тъкмо в 10.00 ч. ще започват маратонците.

При мъжете с най-силен персонален връх към този момент е Доди Фейера Гемеда от Етиопия, който впечатлява с персоналното си достижение 2.09:42 часа от маратона в Донгюн (Китай) през 2016 година Рядко в България идва маратонец с личен връх под 2.10 ч., а Доди е бягал под 2.15 ч. осем пъти в последните пет години. Той обаче ще срещне сериозна опозиция, защото в София ще започват редица класни маратонци, измежду тях и миналогодишният победител с връх на трасето Бармао Кипроно от Етиопия, който също има резултат под 2.10 ч. във визитката си.

Кенийската армада ще бъде показана от Абел Роб, който е с две втори места от тазгодишните български маратони и също е с късмет за продобиване на
джакпота. Негови сънародници са Марк Ротич и Киплагат Кипчирчир с персонален резултат 2.12 ч. Интересен факт е, че Кипчирчир и миналогодишният първенец Кипроно са от тима на NN Running Team, в който членува и  олимпийският първенец Елуид Кипчоге (Кения), подобрил преди две седмици международния връх 2.01:39 ч. на маратона в Берлин. Елитната група се добавя от Жан Симуквека от Руанда и мароканецът Нуйни Редуан с персонален връх 2.14 ч.

До тях ще застане супер окураженият Ахмет Насеф, който с две победи до момента тази година е главен кандидат за спечелването на
джакпота от 20 000 лева

При дамите кенийката Рут Матебо също има два триумфа от Стара Загора и Варна тази година. Рут ще пази купата си от м.г. и ще гони успеха в компанията на своята сънародничка Бети Джематия, до тях на старт ще застанат Клементине Муканданга от Руанда, Марел Ханене от Мароко и други елитни атлетки.

„ В неделя ще забележим на старт четирима мъже с персонални върхове под 2.12 ч., което е причина за мощни резултати, а за какво не и за нов връх на трасето, откакто предходната година той бе усъвършенстван с 2.14:47 ч. “ – каза шефът на маратона Даниел Дуков. Той прикани от идната година надпреварата да бъде по ново трасе, което с по-малко обиколки да основава повече комфорт в бягането на участниците и по-специално на елитните маратонци.

Трима в борба за 20-хилядния
джакпот на WIZZ AIR София маратон 2018

Трима спортисти ще се впуснат в люта борба за продобиване на огромния
джакпот по време на WIZZ AIR София маратон 2018. За първи път в историята ще имаме двама започващи с актив от по две победи във веригата от маратони в България и събрали до момента цялостния общ брой в една година от по 20 т. При мъжете италианецът от марокански генезис Ахмет Насеф и при дамите защитаваща купата си от предходната есен в София кенийка Рут Матебо бяха недостижими на класическите дистанции в Стара Загора през април и във Варна през май. Така двамата към този момент са си обезпечили наложителния най-малко от точки, което значи, че джакпотът сигурно ще падне. Голямата конспирация е дали ще бъде поделен или ще отиде в сметката на единствено един от двамата.

При мъжете има още един мощен претендент за славата – кениецът Абел Роб е с две втори места от тазгодишните български маратони и също е с късмет за продобиване на
джакпота. Роб е събрал 16 т., те не са задоволителни за джакпота, само че при положително показване в София и възможен неуспех на неговите противници, то той би могъл да се изравни и даже да изпревари Насеф и Матебо в борбата за огромния бонус. За неговия триумф биха могли да оказват помощ и двамата кенийци Марк Ротич и Киплагат Кипчирчир, които идват с персонални резултати под 2.12 ч., а постоянно в сходни случаи сънародниците сплотяват старания за огромната победа.

Регламентът тази година бе изменен за да улесни маратонците в печеленето на
джакпота. Новата точкова система не е по този начин рестриктивна за да дава опция на повече спортисти да имат до последно късмет за продобиване на извънредно атрактивната сума от 20 000 лева, която е общ джакпот за мъже и дами

. За всеки старт към този момент се дават за първо място по 10 т., за второ – по 8, за трето – по 6 и така нататък до 1 точка за осмо място, като за продобиване на огромния
бонус се изискват най-малко 20 т. Ако двама или повече спортисти съберат този най-малко, печели събралият най-вече точки, при тъждество се взимат поради по-предните класирания и чак при ново тъждество сумата се разделя.

Така
джакпотът в този момент може да се вземе единствено с две победи или с композиция от победа, едно трето и едно пето място, или даже без победа, само че с едно второ и две трети места.

Ето и точкова система за
джакпота:

1. място –  10 точки

2. място –   8 т.

3. място –   6 т.

4. място –   5 т.

5. място -   4 т.

6. място –   3 т.

7. място –   2 т.

8. място –   1 т.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР