Рекордните 952 250 електронни фиша за скорост са изпратили на

...
Рекордните 952 250 електронни фиша за скорост са изпратили на
Коментари Харесай

Близо 1 млн. фиша от КАТ за българските джигити

Рекордните 952 250 електронни фиша за скорост са изпратили на българските водачи от Пътна полиция за интервала 1 януари – 30 септември тази година. Това обявиха от Главна дирекция „ Национална полиция “ в дълго предстоящ отговор на питане, защото тази информация от февруари не се разгласява публично, оповестява вестник " Телеграф ".

За съпоставяне за същия интервал на предходната година издадените фишове за превишена скорост са 699 954 или разлика от тъкмо 252 296 фиша. В проценти растежът е малко над 36%. Припомняме, че за цялата 2020 година бе регистриран безспорен връх от страна на Министерство на вътрешните работи с над 116 млн. лева, събрани от санкции за превишена скорост, който по всичко проличава, че тази година ще бъде усъвършенстван.

На този декор обаче при жертвите на произшествия също има растеж – 30 души повече са изгубили живота си по пътищата. За упоменатия интервал на 2021 година починалите са 362-ма индивида, а през 2020 година са били 332-ма, което се равнява на близо 9% растеж при смъртността. От 30 септември до през вчерашния ден пък са починали още 43-ма души, излиза наяве от друго питане до Министерство на вътрешните работи, отправено от „ Института за пътна сигурност “ (ИПБ) по реда на Закона за достъп до социална информация. Така общо починалите 405-има души за 2021 година стават с 32-ма повече, в сравнение с за същия интервал на предходната година.

Платените електронни фишове за проучвания интервал са 51 760, което съставлява 14% от всички издадени. Изводът, който вършат от ИПБ, е, че след разпореждането е налице повишен пътнотранспортен травматизъм, като заплащането на санкциите от установените нарушавания за скорост е спаднало с повече от 40% по отношение на същия интервал на предходната година. Това е довело до осъществяване на повече нарушавания от страна на водачите на МПС, без те да бъдат санкционирани/превентирани. Поради това от ИПБ настояват, че е нужна анулацията на разпореждането и основаване на нова методология за надзор на пътното придвижване. В противоположен случай сигурността на придвижването в транспортната ни система ще продължи да се прави в нестабилна външна среда, считат специалистите от ИПБ.

Освен за превишена скорост, камерите на Пътна полиция са засекли и значително извършители без „ Гражданска отговорност “ от началото на годината до края на септември месец. Според отговора на Министерство на вътрешните работи до „ Телеграф “ 11 313 водачи са получили „ електронни фишове за открити нарушавания с автоматизирани механически средства и системи по Кодекса за обезпечаване на лица, които имат МПС, което е записано на територията на Република България и не е спряно от придвижване, не е сключило контракт за застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите. “ Отделно от това пътните служители на реда са издали и 188 750 акта за открити административни нарушавания. Общо наложените санкции с фиш и електронен фиш са 1 605 017.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР