Рекордна инфлация отчете Националния статистически институт. На годишна база тя

...
Рекордна инфлация отчете Националния статистически институт. На годишна база тя
Коментари Харесай

Инфлацията удря бирата и цацата по морето

Рекордна инфлация регистрира Националния статистически институт. На годишна база тя е 14%.

Това е най-високото равнище от 2008 година насам, напомня Bulgaria ONAIR.

Най-сериозно е повишаването при питателните артикули. Цената на доматите за месец се е нараснала с над 20%, а при агнешкото повишаването е с близо 13 на 100.

Сериозно е нарастването и при останалите меса и картофите. По-високи ще бъдат и цените по курортите.

" Инфлацията, по-високите осигуровки, газта, цената на тока... Олиото се оказа един от най-скъпите артикули. Направиха по този начин, че нашите цени по артикули по меню да се вдигнат с 20 % ", оплака се шефът на крайбрежно заведение Невяна Филева.

А откакто менютата към този момент са поправени, притежателите на заведенията за хранене по морето се тормозят, че ще изгубят клиентите си. И в случай че цацата, бирата и картофитe през 2021 общо са коствали 10 лева, Невяна пресмята новата цена: " В момента на тези три продукта ще е 12-13 лева, или най-малко по този начин във Варна. "

Инфлацията обаче ще се отрази на Красимир Петров.

" До началото на този месец интензивно идвах до работа с автомобил, само че почнах да спестявам и стопирах да пристигам с автомобил ", изясни той.

Собственикът на предприятието, в което работи Красимир, също е обиден. Заради 5 пъти по-скъпия ток орязва парите за другите разноски. Така да вземем за пример към този момент пространствата в завода не се охлаждат.

" Загуба на облага от една страна, не съумяваме част от парите да ги реинвестираме, липсват усъвършенствания, нововъведения. Стоим на едно място, а в този момент сега оцеляваме ", показа мениджърът " Производство " Красимир Кръстев.

Така, в случай че инфлацията продължава да пораства, част от притежателите на компании са подготвени да затворят.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР